SABORSKI IGROKAZI

'Oko branitelja se prepucavaju, a kad se kamere ugase odu na piće'

14.07.2011 u 19:52

Bionic
Reading

O iskorištavanju hrvatskih branitelja u političke svrhe, neprimjerenim prepucavanjima u Saboru, teškom stanju stradalnika Domovinskog rata i utvrđivanju lažnih branitelja, u emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije s Đurom Glogoškim, predsjednikom Udruge HRVI 1. skupine razgovarao je urednik emisije i dopisnik tportala Goran Flauder

Glogoški s razočaranjem promatra kako se u Hrvatskom saboru iskorištavaju hrvatski branitelji radi prikupljanja političkih poena. Uočio je i kako je slika što je o sebi stvaraju naši zastupnici dok ih snimaju kamere potpuno drugačija od one što je pokazuju kada se kamere ugase.

'Oni se u sabornici prepucavaju, a čim se kamere sklone odu na piće kao da ništa nije bilo', navodi Đuro Glogoški i zaključuje kako nas takva politika ne vodi u dobrom pravcu.

Glogoški smatra da smo imali izvanrednu priliku iskoristiti Domovinski rat kao temelj hrvatske države te se riješiti ideoloških podloga, a ništa od toga nismo napravili, i sve to zbog političkih interesa.

Sve su to u sklopu teme o hrvatskih braniteljima još u veljači željeli raspraviti u Saboru, kako bi im se dalo mjesto koje im pripada u hrvatskom društvu te završilo s prepucavanjima političkih stranaka preko njihovih leđa.

Željeli su raspravljati i o podizanju Zakona o braniteljima na razinu ustavnog zakona, kako bi im se učvrstila prava te se više ne bi mogli koristiti za manipulaciju biračkim tijelom, ali nisu uspjeli.

'Šestero naših članova, stopostotnih invalida, umrlo je ove godine, a prošle je umrlo više od dvije tisuće hrvatskih branitelja. Zdravstveno stanje naše populacije je sve lošije, a zdravstveni sustav to ne prepoznaje. Vrlo brzo imat ćemo velik broj hrvatskih ratnih i vojnih invalida s ozbiljnim zdravstvenim problemima, a zdravstveni sustav neće biti spreman zbrinuti ih', upozorava Glogoški.

Svjestan je i da u Registru hrvatskih branitelja postoje oni koji su taj status stekli na nezakonit način, no to pitanje prepušta institucijama čiji je to posao, a ne ulici. Poznato mu je i da Unutarnja državna kontrola svake godine utvrdi određen broj onih kojima nije mjesto među hrvatskim braniteljima, no ne dobiva pomoć iz državnog proračuna svih pola milijuna građana sa statusom branitelja.

Pomoć dobivaju samo stradalnici Domovinskog rata, dakle hrvatski ratni vojni invalidi, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a njih je šezdesetak tisuća. Zato je Đuro Glogoški predlagao donošenje dvaju zakona – o pravima hrvatskih branitelja i o sudionicima Domovinskog rata – kojima bi se stupnjevala prava, međutim to opet zbog političkih prepucavanja nije prošlo.

Pita se i zašto je došlo do privatizacijske pljačke i korupcije u hrvatskom društvu, jer da se to suzbijalo u početku, ne bi se postavljala pitanja o troškovima zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata kojima stečena prava znače egzistenciju, pa od procesuiranja ratnih i privatizacijskih profitera očekuje i povrat dijela opljačkanog novca, čime bi se popravilo i stanje državnog proračuna te napokon prestalo postavljati pitanja o njihovim pravima.