DOSAD NAJVIŠE LJUDI

Oko 30 tisuća Mađara na prosvjedu za slobodu medija

15.03.2011 u 21:21

Bionic
Reading

Oko 30.000 ljudi sudjelovalo je u utorak u Budimpešti na prosvjedu u korist slobode tiska u Mađarskoj, trećem i najvećem do sada, unatoč nedavno izglasanim amandmanima na sporni zakon o medijima

Skup organiziran uz pomoć interneta bio je bitno veći od okupljaja 14. siječnja, kada se okupilo oko 10.000 ljudi. Mađarski glumac Janos Kulka, jedan od pokretača pokreta, ocijenio je da se radi o najvećoj građanskoj manifestaciji od promjene režima, tj. pada komunističkog režima.

Organizatori su tražili od mađarske vlade da povuće zakon. Spor oko tog zakona opterećuje od početka mađarsko predsjedanje EU , koje je počelo 1. siječnja, a europski partneri strahuju da bi se novi zakon mogao upotrijebiti za ušutkavanje medija.

Budimpešta je na kraju pristala promijeniti tekst zakona sukladno željama Bruxellesa, posebice u vezi registriranja medija i uravnoteženog praćenja.

Ali vlada nije ništa promijenila u pogledu Vijeća medija, organizaciji zaduženoj za nadzor sektora koju i dalje u potpunosti sačinjavaju članovi Fidesza, konzervativne stranke premijera Viktora Orbana.