glasanje na referendumu

Ohio odlučuje hoće li pravo na pobačaj unijeti u ustav te savezne države

07.11.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Glasači Ohija odlučuju u utorak hoće li pravo na pobačaj unijeti u ustav te savezne države na srednjem zapadu, a ishod referenduma bit će važan pokazatelj stajališta o pitanju koje će vjerojatno biti među dominantnima u utrci za predsjedničke izbore 2024.

Ohio glasa o pravu na pobačaj godinu i pol dana pošto je Vrhovni sud presudio da zakone o pobačaju donose savezne države otvarajući put nekim državama da ga potpuno zabrane čak i u slučajevima silovanja ili incesta. Do te presude Vrhovnog suda nije bilo moguće zabraniti pobačaj ni u jednoj saveznoj državi.

U Ohiju je poništenje presude Roe protiv Wadea pokrenulo donošenje državnog zakona koji bi zabranio pobačaje nakon što se mogu detektirati otkucaji srca ploda, a što se obično događa oko šestog tjedna trudnoće.

Taj je zakon trenutno suspendiran jer ga provjeravaju drugi sudovi pa je trenutno pobačaj u Ohiju moguć do približno 22 tjedna trudnoće.

No, zakon je izazvao negodovanje u kratkom vremenu dok je bio na snazi prošle godine kada je 10-godišnjakinja, koja je preživjela silovanje, bila prisiljena otputovati u susjednu Indianu kako bi joj se omogućio pobačaj.

Trumpova zemlja

Glas "za" na referendumu u Ohiju stvorio bi ustavni amandman koji bi omogućio donošenje i provođenje odluka o vlastitoj reprodukciji i uključivao bi između ostalog i odluke o kontracepciji, liječenju neplodnosti, trudnoći, zdravstvenoj skrbi nakon spontanog pobačaja te izazvanom pobačaju.

Amandman bi omogućio zabranu pobačaja nakon "održivosti fetusa", odnosno u trenutku kada je fetus sposoban sam preživjeti izvan maternice, osim ako liječnik smatra da je život ili zdravlje trudne pacijentice u opasnosti.

Zagovornici pobačaja kao i oni koji mu se protive prikupili su milijune dolara i kucali na tisuće vrata kako bi osigurali pobjedu na referendumu.

Nije prošao prethodni referendum koji bi otežao usvajanje ustavnih amandmana, a kojega je svrha bila otežati referendum o pravu na pobačaj.

Mnogi konzervativni birači u zemlji izrazili su rezerve oko toga koliko su dalekosežna ograničenja pobačaja nakon rušenja presude Roe protiv Wadea.

No ovaj referendum mogao bi biti previše za Ohio u kojemu je predsjednik Donald Trump pobijedio i 2016. i 2020. Guverner Mike DeWine upozorio je da bi usvajanje referenduma otvorilo vrata pobačajima u "bilo koje vrijeme trudnoće" s mogućnošću da maloljetnice izvrše pobačaj bez znanja roditelja.

Tabor "za" tvrdi da je to "dezinformacija".

O pobačaju će se glasati na referendumima i u drugim saveznim državama.

Konzervativni Kentucky izabrat će guvernera u utorak, a sadašnji demokratski guverner Andy Beshear postavio je pravo na pobačaj kao ključno pitanje u svojoj borbi protiv republikanca Daniela Camerona.

U Virginiji, koja također ide na izbore istog dana, republikanci se nadaju da će im pobjeda u zakonodavnim utrkama omogućiti da postrože ograničenja pobačaja.