neobična pojava na nebu

Hrvatski astronomski savez smiruje paniku građana: 'Da nam ne šaljete poruke cijelu noć, ovo su sateliti Elona Muska'

20.08.2022 u 22:38

Bionic
Reading

Nakon što su brojni građani javili medijima da su u Dalmaciji vidjeli neobične pojave na nebu, Hrvatski astronomski savez objasnio je u subotu navečer da se radilo o satelitima tvrtke SpaceX Elona Muska koji pružaju usluge globalnog interneta

'Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi StarLink sateliti tvrtke SpaceX gospodina Elona Muska koji služe pružaju usluge globalnog Interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu', napisali su iz Hrvatskog astronomskog društva na Facebooku.

Brojni građani poslali su u subotu navečer medijima fotografije i videozapise koji prikazuju neobične svjetleće objekate na noćnom nebu. Jedan od njih opisao je za portal Dalmacija danas da se radilo o desecima svjetlećih objekata u pravilnoj formaciji koji “putuju” po noćnom nebu. Začuđeni očevici javili su se s Paga, Cavtata, Brača, Trogira.

U sklopu Space X programa u orbitu je po pisanju medija s Floride na raketi Falcon 9 lansirano 55 novih satelita za mrežu Starlink kako bi se omogućio globalni Internet. Građanima je objašnjenje putem twittera uputila i poznata meteorologinja Tea Blažević.