DAVUTOGLU S AL-ASADOM

Ofenziva sirijskih snaga na granici s Turskom

10.08.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Sirijske snage u srijedu su tenkovima i oklopnim vozilima upale u dva grada na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice s Turskom, proširivši vojnu ofenzivu kako bi ugušile prosvjede, rekli su lokalni stanovnici, samo dan pošto je Ankara pozvala sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prekine s ubijanjem civila

Sirijski Ured za obranu ljudskih prava objavio je kako je u trenutku kada je 12 tenkova i oklopnih vozila te 10 autobusa s pripadnicima vojnih snaga upalo u grad Taftanaz, od granice s Turskom udaljen 30 km, ubijena jedna žena. Ured je također objavio kako je slična ofenziva pokrenuta u obližnjem gradu Serminu.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u utorak je rekao kako je u Damasku razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom o tome kako prekinuti krvoproliće u njegovoj zemlji i pokrenuti demokratske reforme.

'Nadamo se da će idućih dana biti poduzete mjere za prekid krvoprolića i da će se otvoriti put za proces političkih reformi', rekao je Davutoglu u zračnoj luci u Ankari, po povratku iz jednodnevnog posjeta Siriji.

'Imali smo prigodu iskreno i otvoreno razgovarati o mjerama koje bi trebalo poduzeti da se vojska i narod ponovno ne nađu na protivničkim stranama, da se događaji poput onih u Hami ne ponove', dodao je, istaknuvši da je sa sirijskim predsjednikom razgovarao šest sati, od čega tri i pol sata u četiri oka.