fokus na aferi

[FOTO/VIDEO] Plenković: Tražit ćemo odgovornost svih članova Uprave Ine

31.08.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Nastavljaju se reakcije na aferu Ina. U zgradi Ine održan je sastanak Nadzornog odbora te kompanije, a i na političkom planu nanizalo se događaja

Sastanak Nadzornog odbora Ine započeo je u 10 sati, trajao je čak 4 sata nakon kojega je objavljeno priopćenje.

Tema afere Ina bila je i na koalicijskom sastanku koji je započeo u 13 sati. Nakon sastanka konferenciju za medije održao je premijer Andrej Plenković.

“Razmotrili smo najaktualniju političku temu. Kao Vlada i parlametntarna većina zgroženi smo i šokirani, osuđujemo ovakvo udruživanje za ovakvo kazneno djelo, i to u vremenu najveće energetske krize. Tri aspetka nam se čine važna. Ministar Filipović je u ponedjeljak održao sastanak s dijelom članova Uprave Ine, zatražio izvješće, potom smo se sastali s članovima NO-a Ine i danas je sastanak na kojem se traže objašnjenja od Uprave Ine. Ključna poruka je da su institucije RH i Vlade bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporab. Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost, o tome će odlučiti sud. Što se tiče drugog aspekta, djeluje otkriveno zahvaljujući službama Vlade što govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije jaka. Druga politička poruka odnosi se na upravljanje Inom. Jako smo nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa', rekao je Plenković.

Press konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Zbog toga će zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave. Plenković je kazao da će tražiti i razgovor s MOL-om da se krene u promjene upravljanja Inom.

Treći element o kojem smo danas razgovarali je politički aspekt, potpora svih članova većina, stabilnost koalicije.”

Odgovarajući na pitanje što znači tražiti odgovornost premijer je kazao da ne vidi razliku između mađarskih i hrvatskih članova Uprave. Također smatra da je čak veća odgovornost predsjednika uprave kompanije. Istaknuo je da se smjena uprave mora dogovoriti sa suvlasnikom.

Plenković o Ini Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Naš odgovor na situaciju mora biti primjeren', naveo je Plenković koji je istaknuo da zadnjih pet dana trpe veliku političku štetu.

O vlastitoj odgovornosti rekao je: 'To radi drug Grbin iz Kragujevca koji napada HDZ kao da je banda umjesto da kaže jasno – hrvatske institucije se bore protiv korupcije, bez obzira o kome se radi i je li član stranke pa i HDZ-a'.

Oporbi je poručio umjesto da čestitaju na borbi protiv korupcije sada žele poentirati, a prije par dana nakon zadnjih anketa su bili na podu.

  • +18
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'To neće ići', kazao je premijer koji je odgovorio na novinarsko pitanje kazavši da se ne boji nikoga posebno ne ujedinjene oporbe.

Ponovno je kazao da dominantna odgvovornost leži na upravi.

'Nadzorni odbor je u drugom planu', rekao je Plenković odgovarajući na pitanje hoće li smijeniti nadzorni odbor.

Dotaknuo se i mogućeg razaza s MOL-om.

'Da je to lako i jednostavno, davno bi se to napravilo. Nije to rastava braka, kompanije su nešto drugo', primijetio je premijer.

Objašnjavajući kako je afera otkrivena Plenković je naglasio da svaka banka ima odjel koji se bavi sprečavanjem pranja novca. 'Mogli su ovi iz banke spavati. Brzina signaliziranja Uredu je bio vrlo učinkovit i brz, a novac je u ovom slučaju sačuvan', kazao je.

O načinu prodaje plina u Hrvatskoj i dozvolama HERA-e rekao je da su imali sastanak s predsjednikom HERA-e i pitali kako se to dogodilo, a dogodilo se sukladno zakonu. 'Oni koji se žele baviti trgovanjem plina moraju ispuniti određene kriterije i kad dobije odobrenje, sve što se kasnije zbiva, druge institucije trebaju reagirati kako su reagirale'.

Plenković kategorički odbacuje vezu između korupcije u Ini i HDZ-a.

'To što je netko član stranke, ne znači da ima utjecaja. Meni ovo djeluje kao zlouporaba položaja. Katičić je bio vjenčani kum Šurjaku nakon fakulteta i g. Šurjaka poznajem od prve godine fakulteta. Nije Zagreb Peking. Ali to ne znači da bilo kakav kontakt, prijateljstvo, kumstvo ima veze s tim što pojedina osoba napravi. Što mislite da se netko konzultira s nama prije nego što nešto napravi?', kazao je Plenković. Na izravno pitanje hoće li se tražiti odgovornost unutar stranke Plenković je odgovorio protupitanjem: 'Koga?'

Premijer je kazao da će se sada provjeriti svi ugovori u Ini da se provjeri je li bilo još ovakvih sličnih slučajeva.

Komentirao je fotografiju sa Škogorom iz 2015: 'Takvih fotografija ima puno. Zar to dokazuje bliskost?'

O odgovornosti ministra Ćorića rekao je: 'Jeste vi čitali te mailove? Kakve to veze ima s ovim? Nikakve.'

  • +29
Privođenje osumnjičenih za malverzacije u INI na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Na koalicijskom sastanku je i i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, koji je na press konferenciji jutros kazao da se treba preispitati vlasništvo nad Inom. 'Ovo je sada prilika da se to mijenja, jer očigledno ovo čini direktnu štetu Republici Hrvatskoj, a onda i indirektnu.

Direktnu, zato što smatramo i uputit ćemo prijedlog da se treba krenuti u regulaciju proizvodne cijene plina, prevedeno, najjednostavnije, sav plin koji je potreban za građanstvo ne smije izaći iz zemlje i ograničavamo njegovu cijenu iz prodaje, a to je 95 posto burzovne cijene. To će nam donijeti sigurnost, nižu cijenu. To je nešto što nije nepoznato barem što se tiče proizvodnje i koncesijsko crpljenje rudnih bogatstava, a s druge strane s obzirom na krizu, da je država odlučila subvencionirati cijenu, taj trošak može prebaciti na gospodarstvo', rekao je Čuraj.

U Saboru se pak sastao dio oporbe kako bi dogovorio daljnje akcije vezane uz aferu Ina. SDP-ov Peđa Grbin i Sandra Benčić iz Možemo kazali su nakon sastanka kako očekuju da Vlada na sutrašnjoj sjednici razriješi NO Ine, a potom podnese ostavku. 'Zbog ovoga moraju otići svi, mora otići šef Vlade, moraju otići ministri, na čelu s onim Filipovićem, mora otići Uprava i Nadzorni odbor Ine', rekao je Grbin.

Podsjetimo, pod sumnjom da su preprodajom plina Inu oštetili za više od milijardu kuna uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik HOK-a Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Dane Škugor, pušten je u ponedjeljak da se brani sa slobode, istražni zatvor idućih bi trebala napustiti i Ratkić. Protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 mil. kn, a Josip Šurjak za 68,9 mil. kn. Na računu njihove tvrtke OMS Ulagenje ostalo još preko 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti. Osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 mil. kn. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena Ini i veća.

  • +7
Koalicijski sastanak Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic