ZDRAVSTVENI ODGOJ

Odluka Ustavnog suda otvorila je mogućnost preispitivanja vjeronauka u školama

23.05.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Članovi različitih udruga okupljeni oko Platforme 112 drže da je odluka Ustavnog suda o privremenom ukidanju zdravstvenog odgoja dobra jer je nužno da se uz poštivanje procedure u raspravu o bitnim stvarima uključi i javnost, odnosno druga strana, na što oni cijelo vrijeme upozoravaju

Platformi napominju kako Ustavni sud nije ulazio u sadržaj Kurikuluma zdravstvenog odgoja te da će se on nastaviti primjenjivati nakon što se provede potrebna javna rasprava.

Istovremeno upozoravaju da Ustavni sud, brzinom kojom je donio ovu odluku, sam sebi postavio visoko letvicu za buduće donošenje odluka.

'Želimo da to postane praksa i u budućnosti i da se i u nekim drugim slučajevima, poput devizne klauzule kod podizanja kredita, stvari brzo riješe, a ne da se čeka pune dvije godine', istaknula je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e.

Sandra Benčić iz GONG-a izrazila je nadu kako će odluka Ustavnog suda potaknuti državna tijela da ubuduće o važnim pitanjima u raspravu uključi i zainteresiranu javnost i dodala kako je važno da je sud u svojoj odluci citirao odluku Europskog suda za ljudska prava u slučaju Folgero protiv Norveške.

U njoj je izraženo stajalište kako 'demokracija ne znači da stajališta većine moraju uvijek prevladati i da je potrebno izbjegavati bilo kakvu zlouporabu dominantnog položaja i postići ravnotežu koja osigurava prikladan tretman manjina kada su u pitanju uvjerenja roditelja o načinu odgoja vlastite djece, a koja su vrijedna poštovanja u demokratskom društvu i nisu nespojiva s ljudskim dostojanstvom'.

Benčić smatra da je donesenom odlukom Ustavni sud otvorio mogućnost i preispitivanja Kurikuluma vjeronauka na istom mjestu jer njegovi pojedini dijelovi izričito i otvoreno diskriminiraju određene društvene skupine, a s kojima se dio roditelja čija djeca pohađaju vjeronauk također ne slažu, a bez dovođenja u pitanje provedbe vjeronauka kao predmeta.

Đorđe Gardašević, docent na katedri za Ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, apelirao je da se o Kurikulumu zdravstvenog odgoja provede široka rasprava, a Marina Škrabalo iz GONG-a smatra da trenutak objave odluke nije slučajan.

'Javna objava odluke jučer jasno je pokazala da postoji čvrsta koordinacija između HDZ-a, Hrasta i osoba koje su pokrenula postupak te sudjeluju u prikupljanju potpisa za referendum inicijative U ime obitelji. Sve to pokazuje izrazito političku pozadinu inicijativa na desnici na kojoj su se okupili od mainstream do ekstremnih snaga', zaključila je Škrabalo.