GRAD BEZ PRORAČUNA

Odluka o privremenom financiranju Slavonskoga Broda

19.02.2013 u 19:51

Bionic
Reading

Vladin povjerenik za slavonskobrodsko Gradsko vijeće Mario Vučinić donio je odluku o privremenom financiranju grada od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine

Prijedlog mu je prije dva tjedna dostavio gradonačelnik Mirko Duspara. Odluka o privremenom financiranju donesena je zato što Gradsko vijeće u zakonskom roku nije prihvatilo proračun za 2013. godinu. Početkom godine vlada je raspustila Gradsko vijeće i imenovala je povjerenika.  Po riječima Maria Vučinića, odluka o privremenom financiranju trebala bi za kratko vrijeme ublažiti posljedice zbog nedonošenja proračuna i gradonačelniku omogućiti financiranje nužnih potreba grada i ustanova.

Novac je zakonom ograničen na četvrtinu prošlogodišnjih proračunskih rashoda, oko 34 milijuna kuna. Nakon donošenja odluke Vučinić je rekao kako bi svi voljeli da grad raspolaže s više novca i da mogu zadovoljiti potrebe svih gradskih ustanova, no, dodao je, novac je ograničen, a troškovi su smanjeni na svim područjima.

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara rekao je kako su se pri izradi prijedloga odluke o privremenom financiranju posebice trudili da ne oštete socijalno najugroženije. Podsjetio je da grad trenutačno ne može preuzimati nove obveze pa se, primjerice, neće moći isplatiti stipendije novim studentima, nego samo onima koji su izabrani na prijašnjim natječajima.

Pošto u travnju prestane vrijediti odluka o privremenom financiranju do lokalnih izbora i konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća, grad će se dalje financirati u skladu s prošlogodišnjim trošenjem novca.