ŠEKS POTVRDIO:

'Odlazim iz Sabora, no nisam spreman baciti koplje u trnje'

28.04.2015 u 16:01

Bionic
Reading

Najdugovječniji saborski zastupnik, HDZ-ov veteran Vladimir Šeks dao je ostavku na mjesto zastupnika i službeno odlazi u mirovinu. No to ne znači da neće ostati aktivan u političkom životu jer je dobio angažman u Uredu predsjednice

Šeks je, potvrdio je to novinarima u Saboru, podnio danas ostavku na mjesto saborskog zastupnika te službeno aktivira mirovinu. No s Markova trga odlazi direktno na Pantovčak, na kojem će, otkrio je novinarima, biti posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za ustavno-pravna pitanja.

'Dužnost savjetnika je nespojiva s mandatom zastupnika i zbog toga sam danas podnio ostavku, a sutra će je Sabor verificirati prvo na MIP-u, a onda i na plenarnoj sjednici. Nakon 25 godina došlo je vrijeme da se rastanem od Hrvatskog sabora', rekao je Šeks.

S obzirom na to da će dobivati saborsku mirovinu, Šeks će volontirati kod predsjednice.

Već sutra trebalo bi biti poznato i to tko će zamijeniti Šeksa u Saboru, no on ime svoje zamjene nije htio otkriti. 'Stranka će to odrediti s liste IV. izborne jedinice. Postoje zastupnici iz te jedinice, iz Osijeka, i jedan od njih će stupiti na moje mjesto', rekao je Šeks.

'To je dogovor HDZ-a i predsjednice'

Iz vrha HDZ-a doznaje se da je Šeks ostavku na mjesto saborskog zastupnika dao u dogovoru sa strankom te u skladu s dogovorom HDZ-a i predsjednice Republike. 'To je dogovor između HDZ-a i predsjednice Grabar Kitarović te Šeks po sili zakona daje ostavku na mjesto zastupnika u Saboru', navode u HDZ-u, a za ostale detalje upućuju na Ured predsjednice. (Hina)


Novinare je zanimalo postoji li neki poseban razlog zbog kojeg je Šeks odlučio napustiti mjesto saborskog zastupnika. 'U dogovoru s predsjednicom odlučio sam otići na mjesto savjetnika. To je u skladu s mojom željom da se više ne kandidiram za Sabor, da više ne sudjelujem ni u izvršnoj vlasti. Dovoljno sam već mandata odradio, bio sam u Vladi i na drugim dužnostima - vrijeme je za mlađe, vrijeme je za druge', rekao je Šeks.

Rekao je da se ne radi o iznenadnoj odluci. 'Već dulje vrijeme je u meni sazrijevala želja jer ne kanim potpuno baciti koplje u trnje, a ne želim se više kandidirati za Sabor. Koncem ove godine ću navršiti 73 godine i zato sam tražio način i prostor kako da ostanem u politici, ali na daleko mirnijoj poziciji', rekao je Šeks.

Odlaskom Šeksa iz Sabora parlamentarni život ostaje bez jednog od ponajboljih ustavno-pravnih stručnjaka. Takvih je, priznaje i sam Šeks, u Saboru sve manje.


'I HDZ i SDP su vrlo tanki te nikada do sada nije bilo tako velik deficit pravnika među zastupnicima i zastupnicama. Oni koji ostaju morat će nastaviti taj posao, a nastavit će ga i oni koji će doći; uskoro su i izbori', rekao je Šeks.

S obzirom na to da je kao najdugovječniji zastupnik u Saboru bio svih sedam mandata, novinari su ga upitali i koji mu je saziv najdraži. Prvi, rekao je Šeks bez zadrške.

'On je donosio prijelomne sudbonosne odluke za Hrvatsku, on je donio hrvatski Ustav i zbog toga je i Dan državnosti bio utvrđen 30. svibnja, kao dan konstituiranja prvog demokratskog i narodnog Sabora. Taj prvi saziv Sabora donio je sve one ključne, bitne odluke koje su vezane za suverenost i samostalnost Hrvatske - taj saziv je udario temelje suvremene Hrvatske', kazao je Šeks.

Grabar Kitarović: Zašto sam angažirala Šeksa

Predsjednica je i priopćenjem pojasnila zašto je angažirala Vladimira Šeksa na mjesto posebnog savjetnika u Uredu predsjednice koje je volonterskog karaktera.

'Njegovo bogato političko iskustvo kao i njegova neupitna stručnost, uz činjenicu kako je bio jedini zastupnik u svim sazivima Hrvatskog sabora od neovisnosti Republike Hrvatske i jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava itekako, će mi biti korisni u obavljanju mojih predsjedničkih zadaća. Osobito cijenim njegovu odluku da nakon uspješne karijere saborskog zastupnika, svojim znanjem i iskustvom dodatno osnaži moj savjetnički tim', izjavila je Grabar Kitarović .