ČEKA SE VJEŠTAĆENJE VLAKA

Odgođeno suđenje za nesreću u Rudinama

03.11.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Suđenje za veliku željezničku nesreću u Rudinama kod Kaštela, u kojoj je poginulo šest putnika nagibnog vlaka, danas je na Županijskom sudu u Splitu odgođeno jer vještaci iz zagrebačkog centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić nisu dovršili vještačenje vlaka

Predsjednik sudskog vijeća Damir Romac kazao je da bi vještaci trebali pisano vještačenje sudu dostaviti u određenu roku, odnosno za 30 dana.Suđenje je odgođeno za 14. prosinca, kad će svjedočiti vještaci.

Nova vještačenja zatražila je obrana okrivljenika, koja ustrajava kako je vlak bio neispravan, odnosno kako uzrok nesreće nije retardant.

Za najveću željezničku tragediju koja se dogodila 24. srpnja 2009. u Rudinama optuženi su Ivan Medak, bivši direktor HŽ-a, Ivan Tomašković, direktor tvrtke 'Intrade', Jozo Bazina, savjetnik u toj tvrtki, Drago Rogulj, zapovjednik protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, i Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac. Terete se za nabavu i nanošenje retardanta TG - 300 zbog kojeg su tračnice bile skliske i kočenje nagibnog vlaka onemogućeno što je i uzrokovalo stravičnu željezničku nesreću.

Petorica optuženika terete se za kazneno djelo općeopasne radnje sa smrtnom posljedicom.U izlijetanju dvaju vagona nagibnog vaka na pruzi Zagreb-Split smrtno je stradalo šest ljudi, a 55 lakše i teže ozlijeđeno.