POLICIJA SELJACIMA

'Odblokirajte ceste, prijeti vam kazna do 30.000 kuna'

14.08.2013 u 17:10

Bionic
Reading

Policija je u priopćenju pozvala seljake koji prosvjeduju da postupe po već ranije danim upozorenjima, odblokiraju prometnice i svoje ponašanje usklade s propisima

Iz policije podsjećaju da je zakonom propisana dužnost policije da omogući Ustavom priznato pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, posebno da štiti slobodu govora i javnog nastupa na mirnom prosvjedu koji se provodi u skladu sa zakonom, ali i da prosvjedima koji su započeli 7. kolovoza prosvjednici uvelike narušavaju ustavno pravo drugih građana na slobodu kretanja u potpunosti ili djelomično zaprečavajući protočnost prometa na dijelovima državnih i županijskih cesta, čime remete kretanje i rad većeg broja građana, privrednih subjekata i državnih tijela.

Naglašavaju da su u svom dosadašnjem postupanju bili obazrivi prema prosvjednicima, primjenjujući isključivo upozorenja kao najblažu propisanu ovlast nastojeći spustiti tenzije i djelovati na organizatore i prosvjednike da svoje pravo na javni prosvjed iskažu na zakonit i dostojanstven način ne narušavajući prava i slobode drugih ljudi, ne kršeći propise i ne čineći kažnjive radnje.

'S tim u vezi, ponovno upozoravamo organizatore i prosvjednike da svojim ponašanjem ne čine kažnjiva djela, posebno u pogledu obveze prijavljivanja javnog prosvjeda, njegovog održavanja na mjestima na kojima to nije dopušteno (autoceste, magistralne ceste) i drugim mjestima na kojima se s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja remeti kretanje i rad većeg broja građana za što je Zakonom o javnom okupljanju propisana novčana kazna od 5.000 do 20.000 kuna.

Također, moguća su i kršenja odredbi Zakona o cestama koji zabranjuje trajno ili privremeno zaposjedanje ili na dugi način smetanje posjeda javne ceste ili njezinog dijela, za što je člankom 114. navedenog Zakona popisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna', stoji u priopćenju policije.

Zaključuju kako se utvrđuje činjenično stanje na terenu na temelju kojeg policija podnosi prijave nadležnim državnim tijelima, a daljnje mjere i radnje poduzimat će ovisno o stanju na terenu.