pobrao SIMpATIJE JAVNOSTI

Odbjeglog bika Jerryja još nema, stručnjak uvjeren: 'Ni vukovi mu ne mogu ništa'

28.10.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Potraga za bikom koji je još prošlog petka poslijepodne pobjegao iz jedne klaonice u Kaštel Starom, a zatim dan kasnije ponovno uspio uteći nakon što je bio stjeran u obor, nastavljena je u ponedjeljak. Životinja je posljednji put viđena kod mjesta Sadine, na obroncima planine Kozjak, a pretpostavlja se da je nakon toga krenula još više i još sjevernije

Vlasnik Ivan Božić već je objavio da ga namjerava poštedjeti, a čak je odlučio nazvati ga 'Jerry' i osigurati mu 'hotel s pet zvjezdica u Zagori'. Priča o žilavom biku koji je dva puta izbjegao klanje dospjela je u većinu hrvatskih i velik broj europskih medija, mahom u rubrici s bizarnostima, a na Facebooku se pojavilo nekoliko grupa potpore za Jerryja.

Javnost mahom navija za bika - a to je slučaj i kod Marka Maričića, dugogodišnjeg uglednog šibenskog veterinara, koji za tportal otkriva da se u karijeri susreo s više slučajeva poput ovoga.

'Da, životinja u klaonici spozna što joj se sprema i pobjegne. Bik je trenutno vjerojatno u velikom strahu i šoku, pa nastoji izbjegavati ljude', objašnjava ovaj umirovljeni veterinar. Po njegovom mišljenju, Jerryju se neće biti problem snaći u prirodi i divljini - pogotovo ukoliko se radi o domaćem uzgojenom biku, a ne onom iz uvoza.

'Ako je vođen na ispašu, vrlo je moguće da mu je okruženje poznato i prirodno, dok će to biti manje vjerojatno ako dolazi iz nekih drugih krajeva. No, bik kao bik snažna je i izdržljiva životinja i vjerujem da u prirodi može preživjeti jako dugo', dodaje Maričić. Upitali smo ga je li Jerry u opasnosti od, recimo, vukova?

'Ne, vuk mu ne može ništa. Eventualno kada bi na njega navalio čopor od njih desetak, ali i u tom slučaju vuk se dobro pazi kako i sam ne bi nastradao. Vidim da puno ljudi navija za Jerryja, i ja sam u toj kategoriji', kazao nam je šibenski veterinar.