BLOKADA RAČUNA

Odbjegli Ben Ali i supruga pod istragom

19.01.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Tunisko pravosuđe počelo je sudsku istragu zbog ilegalnog stjecanja imovine te ilegalnog iznošenja novca iz zemlje protiv svrgnutog predsjednika i njegove obitelji, objavila je službena agencija TAP u srijedu, a švicarska vlada blokirat će sva sredstva koje bi Zin El Abidin Ben Ali mogao imati u toj zemlji

Predsjednica Švicarske Konfederacije Micheline Calmy-Rey, ujedno ministrica vanjskih poslova objavila je na konferenciji za novinare da je 'Švicarska odlučila odmah blokirati eventualna sredstva koja bi u Švicarskoj mogao imati bivši predsjednik Ben Ali i njemu bliski ljudi'.

Vlada je odlučila blokirati i imovinu tih ljudi u Švicarskoj, dodala je Calmy-Rey, javlja AFP.

Francuski mediji prenijeli su u srijedu da su vlasti njihove zemlje presrele opremu za interventnu policiju, među kojom su pošiljke suzavca i neprobojnih prsluka, prenijela je agencija Reuters.

Pošiljka je zaustavljena u zračnoj luci Roissy Charle de Gaulle u petak, na isti dana kada je Ben Ali pobjegao iz zemlje prisiljen jednomjesečnim prosvjedima u čijem je gušenju ubijeno najmanje 78 osoba.

Naredbu za obustavu pošiljke dala je francuska vlada koju je oporba oštro kritizirala da je predugo šutjela o događajima u Tunisu.

Francuska oporba optužila je vladu da je dan prije Alijeva bijega ponudila tuniskim snagama sigurnosti uvježbavanje u okršaju s prosvjednicima.

Ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie odbacila je takve optužbe i ustvrdila da su njezini komentari uzeti iz konteksta.