NEIZLJEČIVI BOLESNIK

Odbijena mu molba za asistirano samoubojstvo, prenosit će umiranje na Facebooku

05.09.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Francuz koji boluje od neizlječive bolesti noću na subotu prestao je uzimati lijekove, hranu i vodu pošto mu je predsjednik Emmanuel Macron odbio molbu za potpomognuto samoubojstvo, a umiranje će izravno prenositi na Facebooku

"Počinje put oslobođenja i vjerujte mi, sretan sam", izjavio je Alain Cocq (57), na svojoj stranici Facebook nešto iza ponoći noću na subotu.

"Uzeo sam svoj posljednji obrok, prestajem uzimati tekućinu i lijekove", rekao je i dodao "Znam da me očekuju teški dani no donio sam odluku i miran sam".

Borac za "dostojanstvenu" smrt, Alain Cocq je objasnio da želi prekinuti "agoniju" na koju su osuđeni njemu slični bolesnici prema sadašnjem zakonu.

"To nije samoubojstvo", rekao je i podsjetio da je on katolik te da prema zakonu pacijent ima pravo prekinuti liječenje.

Predsjednik Macron odbio je Cocqu molbu za potpomognuto samoubojstvo.

Zakon Claeys-Léonetti iz 2016., dopušta duboku sedaciju, ali samo osobama kojima liječnici predviđaju smrtni ishod u kratkom roku. No Cocq, koji za sebe kaže da je "u terminalnoj fazi već 34 godine" jer boluje od vrlo bolne degenerativne bolesti, ne može dokazati da mu se brzo bliži kraj.

Zbog toga je odlučio reći "dosta je" jer "malo pomalo, svi organi će biti pogođeni. "Ako moram gledati u strop kao idiot i čekati smrt, odlučio sam - ne", poručio je.

Da bi Francuzima pokazao na kakvu su agoniju osuđeni zakonom Leonetti, Cocq će na Facebooku izravno prenositi svoje umiranje i predviđa da će to trajati "četiri do pet dana" od subote ujutro.

Cocqov slučaj podsjetio je na kontroverzu Vincenta Lamberta, bolničara u vegetativnom stanju koji je umro u srpnju 2019., nakon duboke sedacije koju su željeli njegova supruga i nećak, a protivili su se Lambertovi roditelji.