SLUČAJ SPICE

Odbijen zahtjev Polančecova odvjetnika za izuzeće tužiteljica

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2011 18:16
  • Objavljeno 06.06.2011 u 18:12
Damir Polančec spice suđenje

Damir Polančec spice suđenje

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Ravnatelj USKOK-a odbio je zahtjev branitelja bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca za izuzeće USKOK-ovih tužiteljica u slučaju 'Spice' Tamare Laptoš i Marije Vučko zbog sumnje u njihovu nepristranost.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ocijenio je da su njegove zamjenice postupale zakonito i u skladu s etičkim kodeksom državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika pa je kao neosnovan odbio zahtjev Polančecova branitelja Ante Nobila koji je izuzeće tužiteljica zatražio jutros prije službenog početka suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu.

Sud je zahtjev dostavio ravnatelju USKOK-a, koji je vrlo brzo odbio ocjenjujući da su neosnovane sve Nobilove sumnje u pristranost tužiteljica prilikom ispitivanja svjedoka u istrazi.

Polančecov branitelj zahtjev je potkrijepio tvrdnjom da prilikom ispitivanja svjedoka tužiteljice nisu vjerno unosile u zapisnike sve što su svjedoci zaista rekli i što bi išlo u korist optuženima. Rekao je i da se tužiteljica Laptoš u mjesec dana čak 60 puta čula s predsjednikom uprave Podravke Miroslavom Vitkovićem uoči njegova svjedočenja te da mu je davala zapisnike s ispitivanja, što nije uobičajeno u tajnoj državnoodvjetničkoj istrazi.

Nobilo tvrdi i da se Vitković u svjedočenju pozivao na 'neidentificirane bilješke' koje se ne spominju u zapisniku, a koje je preuzimao od zamjenice županijskoga državnog odvjetnika iz Koprivnice Irme Bagarić

Suđenje u slučaju 'Spice' trebalo bi početi 8. lipnja. Tada će se, ako ne bude novih zahtjeva obrane za izuzećem, pročitati optužnica, a Polančec i sedmorica suoptuženih očitovat će se o krivnji.

Osim bivšeg potpredsjednika vlade, u aferi 'Spice' optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković

USKOK ih tereti da su se udružili kako bi Podravkinim novcem kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi