STRUČNJAK TUMAČI

'Odbijanjem slikanja s predsjednicom Milanović pokazuje taštinu i bahatost'

27.11.2015 u 20:48

  • +9

Hrvatska raste na konzultacijama kod predsjednice

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Odbijanjem da pozira pred fotoreporterima s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović uoči konzultacija o sastavljanju vlade, premijer Zoran Milanović zadobio je prilično prostora u medijskim izvještajima s margina jučerašnjih razgovora na Pantovčaku, a mnogi su taj njegov potez doživjeli kao znak elementarne nepristojnosti. Zanimanje novinara za taj detalj nije minulo ni danas, pa je tako Milanoviću na konferenciji za novinare u SDP-u postavljeno i pitanje zašto se nije htio slikati s predsjednicom

'Gledajte, dolje je bilo 50 kamera, gore 60. Meni je to ozbiljan posao; dakle, tu vrstu poziranja ja naprosto ne volim i to znate. To je to. Selfie s građankom ili građaninom, kao i fotografija s prijateljem je jedno, ali rukovanje na crvenom tepihu... ne znam, ne ide mi to uz konzultacije. To sam otvoreno rekao, dakle uz osmijeh, i to vam ponavljam. Što se tiče predsjednice, rukovali smo se i prošao sam kraj nje. Ako je to izgledalo da sam protutnjao, nisam. Žao mi je, ali mislim da to uopće nije tema', odgovorio je premijer.

Prethodno, Milanović je podsjetio da je predsjednicu vidio nekoliko puta u zadnjih par dana. 'Pričali smo na Ovčari u četiri oka jedno vrijeme, bili smo na večeri za Brdo - Brijune neki dan u Okrugljaku. To je to, prošao sam, rukovali smo se, ja ljude gledam u oči kad razgovaram s njima i otišao sam do njezinih savjetnika. To je sve', kazao je Milanović poručujući da se neće slikati ni sljedeći put. Podsjetimo, odbijajući zajedničko fotografiranje, jučer je rekao da će to učiniti kad formira vladu.

Milanović je jedini sudionik jučerašnjih konzultacija koji je odbio fotografirati se s Kolindom Grabar Kitarović  - doduše, nije poznato kako bi na takav njezin zahtjev, da se kojim slučajem obratila izravno njima, reagirali čelnici SDP-ovih koalicijskih partnera Vesna Pusić, Silvano Hrelja Nansi Tireli. No što to Milanovića čini tako posebnim? Je li takvo fotografiranje uobičajeno s obzirom na priliku i je li bilo nepristojno odbiti predsjedničin poziv na fotografiranje na dan konzultacija, kad se ne odlučuje o sastavljanju vlade?

[VIDEO] Odbio se fotografirati pokazavši tako nedostatak elementarne pristojnosti. Da stvar bude gora napomenuo je da će to možda učiniti na odlasku. Ali ostalo je na možda…

Posted by HRT Vijesti on 26. studeni 2015

'Fotografiranje u takvim prigodama je formalnost, uobičajeni dio protokola i obično nema nikakvo političko značenje. To je, dakako, i formalnost koja se upriličuje zbog medija, kako bi zabilježili događaj i posredovali ga javnosti budući da je riječ o susretu ključnih političkih aktera, u ovoj prilici istodobno i najviših državnih dužnosnika. Međutim, ta Milanovićeva gesta ipak je znakovita. Naime, ovakvim ponašanjem on pokazuje svoj osobni animozitet prema Kolindi Grabar Kitarović. To, dakako, može biti njegov osobni stav koji ipak ne bi smio javno manifestirati, prije svega zato što je riječ o izabranoj predsjednici i protokolarnoj, formalnoj prilici, a ne o političkom suparniku i dnevno-političkom ili predizbornom nadmetanju', ocijenio je za tportal Pero Maldini, politolog i komunikolog sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Maldini smatra da Milanović takvim ponašanjem iskazuje nepoštovanje prema najvišoj državnoj političkoj funkciji, odnosno prema instituciji Predsjednika Republike.

'Istodobno, u želji da minorizira predsjednicu i njezino značenje, ovom gestom Milanović opetovano pokazuje njemu svojstvenu taštinu i bahatost koja često obilježava njegove javne nastupe. Sav trud njegovih komunikacijskih stručnjaka, pa i zamjetan uspjeh vidljiv kroz poboljšani imidž premijera tijekom protekle godine, ovakvim nepotrebnim i neprimjerenim ispadima bivaju zasjenjeni. Konačno, sve to pomiče fokus s bitnih na nebitne stvari u politici, a svakako ne pridonosi ni demokratskom ozračju koje nam toliko nedostaje', zaključio je Maldini.