sud u chicagu

Odbačena tužba kojom se zahtjevala odšteta za oduzetu imovinu Židovima, Srbima i Romima

29.09.2017 u 16:10

Bionic
Reading

Odbačena je tužba protiv Republike Hrvatske na Okružnom sudu Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa u Chicagu u slučaju Lalich. Tužba je pokrenuta krajem svibnja prošle godine, a skupina tužitelja je od Hrvatske zahtijevala isplatu odštete od 3,5 milijardi američkih dolara za navodno oduzetu imovinu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata

Okružni sud Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa u Chicagu je u četvrtak odbacio tužbu u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora, izvijestili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tužba je pokrenuta krajem prošloga svibnja, a skupina tužitelja od Republike Hrvatske zahtijevala je isplatu odštete od 3,5 milijardi američkih dolara za navodno oduzetu imovinu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ponavljaju kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, da nije sljednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tijekom tog razdoblja.