USPON MARTINE BIENENFELD

Od stjuardese do šefice Turističke zajednice Zagreba

11.06.2014 u 07:02

Bionic
Reading

Od 2. lipnja na čelu Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ) nalazi se Martina Bienenfeld. Široj javnosti zacijelo je poznatije njezino prezime nego njen dosadašnji rad. Ona je, naime, supruga poznatog poduzetnika Jakova Bienefelda, a na poziciji direktorice TZGZ-a naslijedila je Ameliju Tomašević

Martina Bienenfeld je unazad nekoliko godina, odnosno od osnivanja tog ureda u Poglavarstvu Grada Zagreba, radila kao voditeljica Odjela za turizam u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo koji obavlja poslove u vezi provođenja strategije razvoja turizma Zagreba i Hrvatske.

Karijeru je započela kao stjuardesa Croatia Airlinesa. Upravo je svog sadašnjeg supruga Jakova Bienenfelda upoznala u avionu, a na istom mjestu su se i vjenčali.

Kako i sama kaže, Croatia Airlines je u mnogočemu odredio njen život. Dio je prve generacije i bila je jedna od najmlađih persera i instruktora što joj je omogućilo brzo napredovanje u karijeri. Nakon različitih poslova u Croatia Airlinesu, radila je u suprugovim tvrtkama VIP trgovina i VIP data, a potom u Generalturistu. Kako naglašava, uvijek su to bili poslovi u turizmu.

Bienefeld je studirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nakon diplome stekla stručni naziv diplomiranog romanista i informatologa (smjer muzeologija), a 2004. godine završila je i poslijediplomski znanstveni studiji, smjer 'Međunarodni turizam u nacionalnoj ekonomiji' na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je stekla akademski stupanj magistra društvenih znanosti.

'Sve su to karike turizma koje zajedno moraju funkcionirati i drago mi je što sam sve sama prošla', kazala je Bienefeld u intervjuu za Jutarnji list.

Gotovo 18 godina je u braku s poznatim poduzetnikom židovskog porijekla Jakovom Bienefeldom, a zajedno imaju dva sina. Upoznali su se prije skoro dvadeset godina, a Jakov je tada bio u prvom braku. Jednaka je razlika u godinama među njima. No ona smatra da se to ne osjeti.

'Između Jaše i mene je 20 godina, ali on je mlađi od mene duhom, ima nepresušnu energiju', rekla je.

Martina Bienefeld ima mlađu sestru i dva mlađa brata. Ističe kako su svi članovi njene obitelji akademski obrazovani, a veliku ulogu u njenom životu odigrala je i njena teta, koja je, kako Bienefeld priznaje, 'zaslužna što je daleko pomaknula granice svojih horizonata, proputovala svijet, zaljubila se u turizam i uvijek mu se iznova vraćala'.

U Turističkoj zajednici Grada Zagreba Bienenfeld namjerava i dalje nastaviti razvijati turističku ponudu hrvatske metropole, a poseban naglasak stavit će na sustavnu suradnju s medijima, turoperatorima, hotelima, aviokompanijama i turističkim agencijama, kako stranim tako i domaćim, te na nastupe na turističkim sajmovima i kongresnim burzama, a sve u cilju što aktivnije promocije Zagreba na kojoj će se i dalje raditi sustavno, temeljito i s dugoročnim ciljevima.