MARINKO PAPUGA

Od šefa burze, preko afere u HPB-u, do pomoćnika ministrice

19.02.2016 u 18:09

Bionic
Reading

Vlada je na posljednjoj sjednici između ostalih imenovanja na mjesto pomoćnika ministrice rada i mirovinskog sustava imenovala Marinka Papugu, dobro poznato lice iz bankarskih krugova, ali i iz afere koja je 2010. protresla Hrvatsku poštansku banku (HPB)

Papuga je do tada bio na funkciji izvršnog direktora Sektora za investicijsko bankarstvo, ali ga je nova Uprava na čelu s Čedom Maletićem smijenila, kako su tada pisali mediji, zbog sukoba interesa u slučaju splitske špediterske tvrtke Trast, ali i zbog primjedbi vezanih uz njegov radni angažman.

Papugu je u NO Trasta postavio bivši šef HPB-a Josip Protega iako banka nije bila (su)vlasnik tvrtke, nego kreditor koji je od njih imao problem naplate po kreditu vrijednom 70-ak milijuna kuna.

HPB je nakon toga ponudio Papugi mjesto savjetnika, što je on prihvatio, a iako se spekuliralo da mu je to prilika za častan uzmak i da će otići iz banke u državnom vlasništvu, to se sve do imenovanja na mjesto pomoćnika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nije dogodilo. Naime, iz životopisa koji je dostavio Vladi vidljivo je da je posljednji posao koji je radio u HPB-u bio onaj na mjestu specijalista u Odjelu u investicijskog bankarstva, što je pad za dvije stepenice od 2006.

Prije nego što je stigao u HPB diplomirani ekonomist Papuga bio je na čelu Zagrebačke burze od njenog osnutka 1991., a prije toga četiri godine radio je u PBZ-u.

Osim što je bio u NO-u Trasta, pomoćnik ministrice rada bio je i u NO-u šećerane Viro, SKDD-a, ali sve donedavno i u tvrtki Adria Azija turizam. Na čelu NO-a te tvrtke bio je svojedobno i već spomenuti Protega, a jedan od njenih osnivača Michael Unsworth bio je na u NO-a Plive dok je tvrtka Land Concept International Limited, čiji je on bio osnivač, posjedovala dionice farmaceutske kompanije kad ju je Željko Čović prodao Barru.