unicefovo izvješće

Od početka rata u Ukrajini uništeno više od tisuću škola

29.08.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Od ruske invazije 2022. u područjima Ukrajine pod kontrolom ukrajinskih vlasti u potpunosti je uništeno više od 1300 škola, a ostale su teško oštećene, objavio je u utorak UNICEF

Neprekidni napadi rezultirali su time da samo trećina tamošnje djece školske dobi kontinuirano fizički pohađa nastavu. Usto više od polovine djece čije su obitelji pobjegle pred sukobima u razne zemlje ne pohađa program nacionalnog obrazovanja, objavio je UNICEF, kao problem navodeći jezične barijere i preopterećene obrazovne sustave.

Neke su škole pretrpjele izravne pogotke, a druge su opet zatvorene iz mjera opreza tijekom osamnaestomjesečnih raketnih i topničkih napada na stambena područja širom Ukrajine.

"U Ukrajini se napadi na škole nastavljaju bez prestanka, zbog čega su djeca traumatizirana i bez sigurnih prostorija za učenje", kaže se u izvješću.

Rat se Ukrajini dogodio nakon prekida nastave zbog epidemije koronavirusa, što za neku djecu znači četvrtu uzastopnu godinu bez kontinuirane školske naobrazbe.

  • +2
Rat u Ukrajini - Napad na Odesu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Gotovo pola ukrajinskih učitelja izvijestilo je o slabijem napretku djece u obrazovanju, osobito kada su posrijedi materinski i strani jezici, čitanje i matematika, a prisutan je i faktor izostanka osjećaja sigurnosti.