BORBA S NEPLATIŠAMA

'Od idućeg mjeseca kreću kaznene prijave za neisplatu plaća'

25.05.2012 u 22:17

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić na sjednici primorsko-goranskog županijskog odbora SDP-a u Rijeci je, najavljujući kazne za neplatiše, rekao da će se od idućeg mjeseca podizati kaznene prijave za neisplatu plaća te će se kažnjavati oni iz javnih tvrtki koji privatnom sektoru ne plaćaju u roku od 60 dana

Jasna poruka Vlade i ministarstava je da državni sektor sve mora plaćati na vrijeme, istaknuo je ministar Linić.

Kako je rekao, državni se proračun drži pod kontrolom, prihodi nisu problem te predviđena razina rashoda neće biti prekoračena.

Osigurano je dovoljno novca za poduzetnike za kredite za poslovanje i investicije te im je omogućeno da reprogramiraju dugove za porez, a sad Vlada zaoštrava odnos prema gospodarstvu i to posebno prema poduzećima gdje je država vlasnik, rekao je Linić.

Vlada je poručila da je nužno štedjeti i provesti reforme na svim područjima kao i da već ove godine stopa rasta mora biti veća od nule te se moraju pokrenuti investicije, rekao je ministar financija.

Linić je istaknuo da se rast mora ostvarivati u državnom sektoru i to ulaganjima u infrastrukturu energetike, željeznica i za vodni sektor. Za sve investicije u ovoj godini su osigurani novci te ostaje pitanje koliko brzo možemo izdati papire i dogovoriti se za sve investicije za ovu godinu, naveo je.

Najavio je upućivanje u saborsku proceduru zakona o financijskom poslovanju kojim će Vlada tj ministarstvo preuzeti dio stečajnih postupaka. Stečajevi koji su dosad bili sudski postupci postaju upravni postupci. Dužnici ili najveći vjerovnici će moći pokrenuti postupak dobrovoljne nagodbe, a te će postupke voditi ministarstvo financija, najavio je Linić.

Vlada time ponovno preuzima najveći teret te mora riješiti sve traume i tragedije koje je učinio osmogodišnji teror i neodgovornost bivše vlade, ocijenio je Slavko Linić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je rekao da Vlada ispunjava svoja obećanja te da ministri rade odgovorno. Istaknuo je obvezu SDP-a da radi kvalitetnije nego kad je bio u oporbi. Konvencija stranke će pokazati koliko smo drugačiji od drugih stranaka, posebno od HDZ-a, rekao je.

'HDZ govori o vladi u sjeni, a može govoriti samo o vladi u mraku, je sve što su u kampanji govorili bilo je vraćanje u mračnu prošlost Hrvatske'.