RASPODJELA KOLAČA

Od HRT-ove pristojbe najviše je dobio NET TV

08.12.2012 u 09:04

Bionic
Reading

U ovoj godini Vijeće za elektroničke medije (VEM) koje upravlja Fondom podijelilo je u dva navrata potpora u ukupnoj visini od 36,1 milijuna kuna. Lokalnim televizijama pripalo je 19,8 milijuna kuna, dok su radijske postaje dobile 16,3 milijuna kuna

Promjena modela plaćanja pristojbe HRT-u koja se posljednja dva dana razvlači po medijima kao jedan od ciljeva imala je, makar je sve još na dugom štapu i od svega vjerojatno neće biti ništa, u konačnici, kao što je to rekla Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture, 'viši prihod koji bi se trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa'.

Naime, od pristojbe koju HRT godišnje ubere (oko 1,2 milijarde kuna), što javnosti i nije pretjerano poznato, tri posto odlazi u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a određeni postotak odlazi Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC). Može se pretpostaviti da bi, kada bi se primijenio način plaćanja pretplate po modelu s kojim se spekuliralo, više novaca bilo i u Fondu.

U ovoj godini Vijeće za elektroničke medije (VEM) koje upravlja Fondom podijelilo je u dva navrata potpora u ukupnoj visini od 36,1 milijuna kuna. Lokalnim televizijama pripalo je 19,8 milijuna kuna, dok su radijske postaje dobile 16,3 milijuna kuna

Nakon što je godinama Varaždinska televizija uvjerljivo uzimala najveći dio kolača, po prvi put se dogodilo da najviše sredstava pripadne kutinskom Net TV-u(1,51 milijun kuna), dok su Varaždinci dobili nešto manje - 1,50 milijuna.

Peteročlano Vijeće odluke o raspodjeli sredstava donosi tajnim glasovanjem uz točno utvrđene kriterije, a po prvi put otkad se novac dijeli u 2012. godini precizno su objavljeni projekti za koje su pojedine televizije tražile novac, kao i iznos koji im je za svaki taj pojedinačni projekt odobren.

'Riječ je o solidnim sredstvima koja, naravno, nikad nisu dovoljna jer su potrebe uvijek veće od onog što se može dati', mišljenja je Zdenko Ljevak, predsjednik VEM-a.

Od radijskih postaja najveći dio kolača pripao je Radio Labinu (278 tisuća kuna), Informativni centar Bjelovar dobio je 245,5 tisuća kuna, Radio Istra 214.000, Radio Daruvar 213.000 i HIT FM 211 tisuća kuna.

Iako je riječ o potporama za elektroničke medije, među nakladnicima nema internetskih portala iz jednostavnog razloga što ih zakon do sada nije poznavao. No to će se, kaže, Ljevak, od iduće godine promijeniti.

'Izmjene Zakona o elektroničkim medijima uskoro idu proceduru. Sve je trebalo biti gotovo još ove zime, ali se odlučilo da prijedlog izmjena ide po redovnoj, a ne hitnoj proceduri, pa pretpostavljam da će se u Saboru naći u veljači. Prema njemu, na natječaj za potpore moći će se javiti neprofitne elektronske publikacije, ali i svi internetski portali koji budu ispunjavali uvjete iz natječaja', zaključio je Ljevak.