NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU

Od četvrtka veće plaće za 1,5 milijuna Hrvata

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.06.2010 20:22
  • Objavljeno 30.06.2010 u 20:15
novac, kune, banka

novac, kune, banka

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković

Od četvrtka će na snagu stupiti izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je smanjen broj i visina stopa tog poreza što će povećati plaće, odnosno primanja oko 1,48 milijuna građana, a bit će ukinuta i niža stopa kriznog poreza, stopa od 2 posto na plaće i mirovine u iznosima od 3.000 do 6.000 kuna

Naime, s 1. srpnja na snagu stupa nekoliko novih zakonskih propisa, među njima već spomenute izmjene Zakona o porezu na dohodak, Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druga primanja, ali i izmjene Zakona o porezu na dobit.

Izmjenama Zakona o posebnom porezu, sve isplate plaća, mirovina i drugih primitaka većih od 3.000 kuna, a manjih ili jednakih 6.000 kuna od 1. su srpnja oslobođene plaćanja kriznog poreza od 2 posto, što će značiti povećanje tih mjesečnih primanja za 60 do 120 kuna.

Porezne olakšice

Od 1. srpnja se, sukladno izmjenama Zakona o porezu na dohodak, ukidajuporezne olakšice na uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjemštednje, dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja i dobrovoljnogmirovinskog osiguranja (tzv. treći stup), izdatke za zdravstvene usluge iortopedska pomagala te za stambene potrebe.No, te će se olakšice ipakmoći priznati u godišnjem obračunu poreza na dohodak za ovu godinu, alisamo za uplaćene do 30. lipnja 2010. i u ukupnom iznosu do najviše 6.000kuna.

Prema procjenama Porezne uprave, ukidanjem niže stope kriznog poreza oko 720.000 zaposlenih osoba i 190.000 umirovljenika dobit će veća mjesečna primanja.

Viša pak stopa kriznog poreza na primanja veća od 6.000 kuna bit će, sukladno zakonskim izmjenama, ukinuta početkom studenog ove godine.

Nakon izmjena Zakona o porezu na dohodak i uvođenja novih poreznih stopa povećat će se neto primici za oko 1,48 milijuna građana, procjenjuju u Poreznoj upravi.

Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak smanjuje se broj i visina stopa tog poreza - najniža stopa s dosadašnjih 15 posto smanjuje se na 12 posto, ostaje stopa od 25 posto, ukidaju se porezne stope od 35 i 45 posto, a uvodi se nova stopa od 40 posto.

Pritom se porezna stopa od 12 posto primjenjuje na poreznu osnovicu do visine dvostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka, odnosno do 3.600 kuna mjesečno, stopa od 25 posto na razliku porezne osnovice između dvostrukog i šesterostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka (između 3.600 i 10.800 kuna mjesečno), a stopa od 40 posto na poreznu osnovicu iznad šesterostrukog iznosa osnovnog osobnog odbitka (iznad 10.800 kuna mjesečno).

Kako je Zakonom o porezu na dohodak propisano da se predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada obračunava, obustavlja i uplaćuje prilikom svake isplate prema propisima koji važe na dan isplate, iz Porezne uprave ističu da će se, slijedom toga, predujam poreza od 1. srpnja ove godine obračunavati prema novim poreznim stopama.

Time bi većina zaposlenih već u srpnju trebala dobiti veće plaće i to bi povećanje u najvećem broju slučajeva bilo od 100 do 200 kuna, dok bi neto plaće bile manje samo građanima čija je bruto plaća između 24.000 i 45.700 kuna i njima bi bila manja od nekoliko kuna do 478 kuna mjesečno.

S 1. srpnja na snagu stupaju i izmjene Zakona o porezu na dobit, a njima se posebno razlučuju privatna i potrošnja u poslovne svhe, uvodi reda u poslovanje međusobno povezanih poduzetnika te se želi spriječiti transakcije prema off shore kompanijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi