JESTE LI IH VIDJELI?

Od 74 nestalih ove godine, 14 osoba nije pronađeno

01.03.2012 u 14:00

Bionic
Reading

U prva dva mjeseca ove godine na području Republike Hrvatske prijavljena su 74 nestanka, 60 osoba se vratilo ili je pronađeno, a za 14 je u tijeku potraga jer im se izgubio svaki trag, doznajemo u Ministarstvu unutarnjih poslova RH

U Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba – NENO, koja je od rujna prošle godine svakome dostupna jednim klikom na www.nestali.hr, što je velik doprinos MUP-a u pronalasku nestalih osoba onima koji još uvijek čekaju svoje najmilije, svakodnevno se ažuriraju podaci, no nemoguće je kronološki izlistati popis nestalih.

Kako bi javnost redovno bila upoznata sa svakim novim slučajem nestale osobe, MUP priprema bilten NENO novosti – NN, koji će svakoga petka stizati na e-mail adrese prethodno registriranih korisnika. Prvenstveno se to odnosi na novinare, koji će putem medija moći objavljivati profile novonestalih osoba, što je, ističu u MUP-u, iznimno važno, jer što više ljudi vidi fotografiju osobe za kojom se traga, veća je mogućnost da se osobu prepozna, dojavi informacija o njoj, locira i u konačnici pronađe.

Dok čekamo prve NENO novosti, a stići će sutra ili idućeg petka, objavljujemo popis 14 osoba, koje se za razliku od još 60 prijavljenih od početka ove godine, nažalost, nisu vratile niti su pronađene.

Petoro ih je pobjeglo iz odgojnih ustanova, u što su uvrštene i bolnice, i to uglavnom maloljetnici: Mario Oršuš (19) iz Čakovca nestao u Ivancu, Domagoj Kuduzović (15) iz Našica nestao u Samoboru, Brigita Džanija (15) iz Slavonskog Broda gdje joj se i izgubio trag, Gordan Oršoš (17) iz Subotice nestao u Samoboru te Daniela Nikolic (16) iz Padove nestala u Rijeci.

Ljubo Sabljić (62) iz BiH prvi je nestao u ovoj godini – 3. siječnja s adrese prebivališta u Sesvetama otišao je u Rijeku radi kupnje stana i još se nije vratio. Ostali, čije okolnosti nestanka nisu poznate su redom: Dubravko Fabijanić (60), Maja Lopatnik (33), Renata Alimanović (35), svi iz Zagreba gdje su i nestali, potom Zagrepčanin Ivan Zirdum (19) posljednji put viđen na autobusnom terminalu u Sesvetama, pa Ljerka Oršuš (28) iz Čakovca gdje je i nestala, Crikveničanin Marijan Golac (77) s prebivalištem u Kaštel Štafiliću nestao u Trogiru – udaljio se svojim gliserom ‘Tijana’ crveno-bijele boje, Ivan Cvek (24) iz Zagreba nestao u Zagrebu i Dino Kanješić (17) iz Zagreba gdje je jučer nestao.

Fotografije Domagoja Kuduzovića i Gordana Oršoša ne posjedujemo, no ostale možete pogledati u galeriji, u nadi da ćete nekoga prepoznati ili traženu osobu negdje vidjeti, dojaviti policiji i tako obradovati njihove obitelji koje ih očekuju.

Dakako, ovo su osobe nestale tijekom ove godine. U Republici Hrvatskoj, od njezine samostalnosti, Nacionalna evidencija nestalih osoba – NENO trenutačno bilježi ukupno 2498 nestalih osoba, od kojih je 1753 nestalo uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata, dok je 745 osoba nestalo iz drugih, nepoznatih razloga.