UMREŽAVANJE I AUTOMATIZACIJA

Od 2015. građani više neće morati predavati porezne prijave

30.12.2013 u 16:26

Bionic
Reading

Od prvog dana nove godine, poslodavci će za isplatu plaća koristiti novi obrazac JOPPD koji mijenja dosadašnjih šest

JOPPD novi je obrazac za izvješća o primicima, porezu na dohodak, prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja. Zamjenjuje dosadašnje obrasce–ID, ID-1, IDD, IDD-1, IP i R-Sm. Sustav je uspješno testiran od listopada 2013., a u testnom razdoblju su sustavu je pristupile nešto više od 1600 obveznika.

Obveza podnošenja JOPPD-a počinje od 1. siječnja 2013. Riječ je o naprednom tehnološkom rješenju koje će umrežiti ministarstva te REGOS i HZMO te će ubrzati i olakšati razmjenu i analitiku podataka o primicima građana. Iz Apisa i Porezne uprave uvjeravaju kako je sve spremno za početak rada u tom sustavu.

'Nakon višemjesečnih priprema sada je sve spremno da sustav krene s radom s prvim danom nove godine. Sad se jednostavnije može pratiti stanje i dostupno je onima kojima treba kao što su socijalne agencije, sudovi i ostale državne agencije. Ne očekujemo probleme, možda samo male glavobolje', rekao je Tihomir Kralj, zamjenik ravnateljice Porezne uprave.

Na ovom programu radilo se više od godinu dana, a točna cijena još nije poznata. 'Nakon fiskalizacije napravili smo još jedan veliki projekt koji će svima olakšati rad. Ovaj obrazac mijenja dosadašnjih šest i poslodavcima će biti lakše. Iza nas je dugotrajna priprema i ne očekujemo probleme, no ako ih bude, rješavat ćemo ih što hitnije', rekao je ravnatelj Apisa Hrvoje Somun

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo što je nakon deset godina napokon uveden jedinstven obrazac. Sada će biti lakše kontrolirati uplaćene doprinose.

Cilj nam je da do 2015. građani više ne moraju predavati porezne prijave, već da se to obavlja automatizom. Očekujemo racionalizaciju troškova i točnije podatke. Sada ćemo napokon znati koliko su točna prosječna primanja za koje zanimanja, a ne po anketama. Neće se dogoditi kao do sada da imamo 10 milijardi neplaćenih doprinosa. Zbog ovoga neće biti otpuštanja ljudi, već ćemo ih premjestiti u odjele kontrole', rekao je Mrsić.

Iako su poslodavci iz HEP-a, Kraša i Zagrebačkih otpadnih voda govorili pohvalno o projektu i jednostavnosti, s druge strane postoji glasno nezadovoljstvo manjih poslodavaca. Iz Apisa i Porezne uprave smatraju da će se ti problemi prebroditi i da ne vide gdje bi moglo biti problema.

JOPPD od 1. siječnja moraju podnositi isplatitelji za primitke od nesamostalnog rada, imovinskih prava, kapitala, osiguranja, drugog dohotka te primitke koji se ne smatraju dohotkom, na koje se ne plaća porez, koji bi bili oporezivi da ugovorima nije uređeno drukčije, na koje se ne plaća predujam poreza – inozemni dohodak po osnovi izravnih plaćanja u poljoprivredi prema posebnim propisima po čijoj se osnovi ne utvrđuje dohodak.