the new york times

Očekuje se da će SAD opskrbiti Ukrajinu kazetnim streljivom

06.07.2023 u 17:55

Bionic
Reading

Sjedinjene Države objavit će, kako se očekuje, da će opskrbiti Ukrajinu kazetnim streljivom za njezinu borbu protiv ruske invazije, izvijestio je u četvrtak list New York Times.

Novine su citirale neidentificiranog visokog dužnosnika administracije predsjednika Joea Bidena, ne navodeći detalje.

Odluka bi mogla biti objavljena već u četvrtak.

Američka vojska vjeruje da bi kazetno streljivo bilo korisno za Ukrajinu u odbijanju ruskih snaga, rekao je u lipnju visoki dužnosnik Pentagona, ali ono još nije odobreno Kijevu zbog ograničenja Kongresa i zabrinutosti među saveznicima.

Kazetno streljivo, zabranjeno u više od 120 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, prijeteći civilima.

I ruske i ukrajinske snage koristile su kazetno streljivo koje je ubilo ukrajinske civile, navodi Human Rights Watch u izvješću objavljenom u četvrtak, pozivajući obje zemlje da ih prestanu koristiti i apelirajući na SAD da ih ne isporučuju.

Ukrajina se također zalaže za nove zapadne borbene zrakoplove, uključujući F-16, dok provodi protuofenzivu.

"F-16 ili bilo koja druga oprema koja nam je potrebna dat će nam priliku da se krećemo brže, da spasimo više života, da zadržimo položaje dulje vrijeme", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu za ABC News emitiranom u četvrtak.

Članice NATO-a Danska i Nizozemska prednjače u naporima međunarodne koalicije da obučava pilote i pomoćno osoblje, održava zrakoplove i isporuči F-16 Ukrajini.