odluka nakon 15 mjeseci

Obustavljena istraga protiv Škaričića zbog smrti 18 štićenika doma za starije u Splitu

26.01.2024 u 17:16

Bionic
Reading

Neće biti kaznenog postupka protiv HDZ-ovog ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivana Škaričića. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o obustavi istrage koja je otvorena prije nešto više od 15 mjeseci.

Pod sumnjom za propuste koji su doveli do prodora korone u Dom bile su i glavna medicinska sestra Zdravka Đapić-Kolak te obiteljska liječnica Belita Šurjak, koja je liječila korisnike Doma.

Sumnjičili su ih zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno, da je zbog njihovih propusta u vrijeme pandemije korone virus penetrirao u ustanovu. Zbog komplikacija je preminulo 18 korisnika, a zaraženo je bilo 15 djelatnika i 59 korisnika, piše Dalmatinski portal.

Za donošenje državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu presudno je bilo sudsko medicinsko vještačenje Medicinskog fakulteta u Splitu. Obavljeno je prije odluke o istrazi, a u istrazi je napravljena dopuna.

'Saslušan je i veliki broj svjedoka i utvrđeno je kako u Domu nije bilo propusta oko organizacije', kazao je odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj Ivana Škaričića.