podaci porezne uprave

Oboren rekord dnevnih iznosa fiskaliziranih računa u jednom danu

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 20.08.2019 09:28
  • Objavljeno 19.08.2019 u 21:01
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, kazao je u sredšnjem Dnevniku HRT-a da je dnevni iznos fiskaliziranih računa 16. kolovoza dosegnuo je iznos od 890 milijuna kuna. To je najveći iznos fiskaliziran u jednom danu od kada je fiskalizacija uvedena 2013. godine

'Porezna uprava od početka godine kontinuirano provodi porezne nadzore. Rezultati su dobri - od početka godine do 15. kolovoza fiskalizirano je 11,18 posto više računa u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je 17,3 milijuna računa više. Iznos tih računa je veći za 6,55 posto što iznosi 7,4 milijarde kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pohvalio se Kutleša.

Upitan imaju li neke djelatnosti koje izbjegavaju fiskalizaciju naveeo je da sve imaju približno isti postotak nefiskaliziranja ili utaje poreza.

'Porezna uprava osim fiskalizacije provodi i druge nadzore, po drugim poreznim osnovama - porez na dohodak, porez na dobit, PDV - i tu su nadzori puno ozbiljniji, ustvrdio je Kutleša dodavši kako porezni obveznici nisu sretni kada im porezna uprava dođe u nadzor', kazao je. 

Naveo je kako kako sve više koriste moderne tehnologije i analize rizika koje im omogućuju da ciljano idu u nadzore i da njihov postotak uspješnosti u otkrivanju nepravilnosti u fiskalizaciji je preko 60 posto. '

+Ove smo godine obavili 10.256 nadzora fiskalizacije, a od toga je preko 6 tisuća bilo s nepravilnostima. Bilo je tu i pečaćenja objekata za najteže porezne prekršaje', istaknuo je.

Najavio je promjenu Zakona o posebnom porezu na motorna vozila u četvrtom krugu porezne reforme kako bi se izbjeglo učestalo izigravanja propisa pri kupoprodaji motornih vozila kada prodavatelj i kupac sklapaju darovni ugovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!