zaljevske zemlje

Obnovljeni diplomatski odnosi između Katra i Ujedinjenih Arapskih Emirata

19.06.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar u ponedjeljak su ponovno otvorili svoja veleposlanstva u dvjema zaljevskim državama nakon što su pristale obnoviti diplomatske odnose, objavilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova

Obnavljanje diplomatskih veza odvija se usred šireg regionalnog zahtjeva za pomirenjem i nakon više od dvije godine otkako su arapske zemlje okončale bojkot Dohe, koji je naškodio zaljevskom bloku arapskih zemalja, saveznica zapada.

Katarsko ministarstvo je u priopćenju objavilo da su dvojica šefova diplomacija, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani iz Katara i Abdullah bin Zayed iz UAE-a, razgovarali telefonom dok su se u ponedjeljak ponovno otvorila dva veleposlanstva.

Reuters je u travnju objavio da su dvije zaljevske zemlje u postupku obnavljanja diplomatskih odnosa.

Abu Dhabi i Doha se godinama spore oko utjecaja u regiji, uloge islama u politici i podrške za prodemokratske pokrete diljem Bliskog istoka.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su 2017. prekinuli sve veze s Katarom zbog optužbi da je podupirao terorizam, što je bila referenca na politički islam, te zbog optužbi da se približio Iranu. Doha je porekla optužbe.

Rijad i Kairo su prvi iznova imenovali veleposlanike za Dohu 2021. nakon dogovora o okončanju spora, kojim je predvodila Saudijska Arabija, a bahreinsko veleposlanstvo u Dohi još uvijek nije ponovno otvoreno.

Do obnavljanja veza je također došlo nakon što su Iran i Saudijska Arabija pristali obnoviti odnose nakon više godina neprijateljstva, koje je pogoršalo rat u Jemenu te doprinijelo porastu nestabilnosti u zaljevskim zemljama.