65 GODINA NAKON ZABRANE

Obnavlja se hrvatska pravoslavna crkva

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.03.2010 13:43
  • Objavljeno 12.03.2010 u 13:43
Pravoslavna crkva u Zadru

Pravoslavna crkva u Zadru

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Članovi Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice danas su na konferenciji za novinare u Zadru izvijestili kako uskoro očekuju registraciju te udruge, a nakon toga im je glavna zadaća obnoviti i oživjeti hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Na konferenciji za novinare govorili su iguman Jelisej i tajnik Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice Ivo Matanović

Iguman Jelisej
, koji dolazi iz Crne Gore, rekao je da je još prije pet godina u Ogulinu predložena obnova hrvatske pravoslavne crkve, pa je tako utemeljen i Inicijativni odbor koji tu ideju želi pretočiti u djelo, a pozvani su svi zainteresirani hrvatski pravoslavci i drugi kršćanski vjernici.

Po riječima čelnika Inicijativnog odbora, za utemeljenje neke vjerske zajednice ili crkve potreban je zakonski rok od pet godina te oko 500 članova. No, istaknuli su kako vjeruju da će hrvatsku pravoslavnu crkvu utemeljiti za godinu dana budući da se ona obnavlja, a ne utemeljuje, jer je, kako su rekli, trajala stoljećima.

Podsjetili su da je žele obnoviti 65 godina nakon zabrane njezina rada.

Istaknuli su da hrvatska pravoslavna crkva neće ništa otimati, napadati ili sprječavati druge crkve u djelovanju, ali će zahtijevati da hrvatska država u njoj spozna primarnu pravoslavnu crkvu u Hrvata kao čimbenik mira.

Iguman Jelisej je rekao kako je nespojivo s hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država.

"Nadamo se, a to su i realna očekivanja pravoslavnih Hrvata, da će hrvatska država i svekolika javnost obnavljanje hrvatske pravoslavne crkve doživjeti kao duhovnu potrebu dijela svojih žitelja i u njoj spoznati čimbenik mira", istaknuo je među ostalim iguman Jelisej.

Čelnici udruge hrvatske pravoslavne zajednice rekli su danas kako očekuju napade iz Srpske pravoslavne crkve te od čelnika hrvatske etničke zajednice u Hrvatskoj, ali, istaknuli su, znat će im se oduprijeti.

Hrvatski pravoslavci doživljavaju hrvatsku državu kao svoj dom i dio svoga bića, rekli su Matanović i iguman Jelisej.

Kad obnove hrvatsku pravoslavnu crkvu, njezini čelnici imat će nove odore s hrvatskim obilježjima.

Na današnjoj konferenciji iguman Jelisej imao je na sebi lentu u znaku hrvatske trobojnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi