FATALNA GREŠKA

Objavljena karta tajnih nuklearnih lokacija SAD-a

03.06.2009 u 22:00

Bionic
Reading

Izvješće američke vlade s detaljnim informacijama o stotinama civilnih nuklearnih postrojenja i programa pojavilo se u ponedjeljak na jednom vladinom siteu. Sličan se slučaj dogodio i u Kanadi. Visoka kanadska dužnosnica ostavila je povjerljive dokumente o nuklearnom reaktoru u televizijskom studiju

No da skandal bude još veći, u SAD-u nije objavljen samo suhoparni dokument dug 266 stranica, nego i vrlo precizni planovi na kojima se, među ostalim, nalaze stovarišta nuklearnog goriva za izradu nuklearnog oružja. Izvješće je uklonjeno u utorak, odmah nakon što su njihovi novinari pitali nadležne o kakvom je dokumentu riječ. Dakle, ne samo da su tajni materijali objavljeni, nego nitko toga nije ni bio svjestan.

Pažljivi će čitatelj dokumenta pronaći vrlo detaljne podatke o trima američkih laboratorijima za nuklearno oružje, onom u Los Alamosu, Livermoru i Sandiji, kao i desecima drugih državnih i privatnih nuklearnih centara.

Jedno pak od najozbiljnijih otkrića ono je o nacionalnom laboratoriju u Oak Ridgeu u Tenesseeju. Ondje se naime nalazi i ograđeni kompleks Y-12 za proizvodnju obogaćenog urana koji se naziva 'Fort Knox za obogaćeni uran' (Fort Knox je lokacija na kojoj se čuvaju američke zlatne rezerve). Priložena je i mapa koja označava točne pozicije skladišta nuklearnog goriva, piše Jutarnji list.