zveckanje oružjem

Objavljena karta NATO-ovih snaga u Europi: 'Sve jedinice su snažne i borbeno spremne!'

10.02.2022 u 16:25

Bionic
Reading

Opasnost od ruske invazije na Ukrajinu stavlja naglasak na spremnost vojnih snaga SAD-a i NATO-a diljem istočne Europe, koja je desetljećima služila kao tampon zona između Rusije i Zapada

NATO ima četiri multinacionalne borbene skupine veličine bojne u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj, koje djeluju na rotacijskoj osnovi. Svaku od njih vodi jedna od velikih sila - Velika Britanija, Kanada, Njemačka i SAD, a čine ih vojnici iz više zemalja. NATO je prošlog mjeseca objavio da su sve četiri skupine 'snažne i borbeno spremne', javlja CNN.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, istaknuo je da je savez spreman brzo dodatno pojačati prisutnost slanjem dodatnih snaga i resursa u to područje.

U raspoređivanju snaga NATO-a sudjeluju i američke trupe. SAD ima svoje baze u Litvi i Rumunjskoj te više njih u Poljskoj. Američki predsjednik Joe Biden prošlog je tjedna službeno odobrio raspoređivanje još 3.000 američkih vojnika u Poljskoj, Njemačkoj i Rumunjskoj, uz 8.500 ljudi koji su u stanju pojačane pripravnosti.

NATO nema trupa u Ukrajini, a nisu ni najavljeni planovi slanja snaga tog saveza u zemlju. No, iako Ukrajina nije članica NATO-a, savez Kijevu pruža savjete na strateškoj razini te taj odnos opisuje kao 'jedno od najznačajnijih partnerstava NATO-a'.

  • +7
NATO vježba u Norveškoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ostali resursi kojima NATO raspolaže u toj regiji uključuje raketni obrambeni sustav u Rumunjskoj, dizajniran za 'otkrivanje, praćenje, aktiviranje i uništavanje' balističkih projektila u atmosferi. Sličan sustav u Poljskoj trebao bi postati operativan ove godine, piše CNN.