okrugla obljetnica

Objavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

16.11.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Vukovarci se ovih dana uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prisjećaju tragičnih događaja iz studenoga 1991., kada je nakon 87 dana žestokih napada 18. studenoga slomljena obrana grada, a u Vukovar ušli pripadnici agresorske JNA i srpskih paravojnih postrojbi

Hrvatska će u četvrtak, 18. studenoga kao državni praznik obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Središnja komemorativna događanja u spomen na žrtve agresije na Vukovar održat će se, kao i dosadašnjih godina, 18., 19. i 20. studenoga.

Uoči središnje komemoracije, u srijedu će se u 10 sati, u organizaciji Udruge roditelja obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, upaliti svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Istoga dana u 11 sati u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održat će se 12. sat povijesti iz Vukovara, a u 13 sati XVII. znanstveno-stručni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro", dok će se u 16 sati upaliti svijeće kod Zavjetne kapelice "Put spasa".

U 17 sati u organizaciji Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH održat će se 7. večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara, a u 19 sati ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar bit će upaljene svijeće uz prigodni komemorativni program.

Komemorativni program "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u četvrtak, kada će u jutarnjim satima učenici vukovarskih osnovnih škola upaliti svijeće duž 5,5 kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U 10 ispred bolnice bit će održan prigodni program pod nazivom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta", nakon kojega će se sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja uputiti do memorijalnog groblja predvođeni vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara.

U 12,15 sati podno spomenika na groblju vijence će položit i svijeću zapaliti hrvatski branitelji Vukovara, predsjednik Republike Zoran Milanović te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, kao i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara.

Molitvu će predvoditi nadbiskup đakovački i osječki, metropolit mons. Đuro Hranić. Misu zadušnicu na groblju u 12,30 sati predvodit će pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u 17 sati "Svjetlosnom rijekom sjećanja", kada će u spomen na sve ubijene i nestale hrvatske branitelje Vukovara niz Dunav biti puštene svjetiljke.

Tradicionalno, 18. studenoga u 18 sati pod geslom "I u mom gradu Vukovar svijetli", u glavnim i ulicama koje nose ime grada heroja u svim hrvatskim gradovima bit će upaljene svijeće.

Žrtva Borovo naselja za domovinu

U petak, 19. studenoga obilježava se "Žrtva Borova naselja za domovinu", u sklopu koje će učenici u jutarnjim satima upaliti svijeće duž puta od Borovo-commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U 9,30 sati u Borovo-commercu kod ostataka nekadašnje bolnice i skloništa "Vukovarske majke" održat će se prigodni program, nakon kojega će Kolona sjećanja krenuti duž Ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste do crkve Gospe Fatimske, gdje će biti služena misa za žrtve u Borovu naselju.

Bacanjem vijenca s obale u Dunav u 12,30 sati odat će se počast ubijenim braniteljima i civilima na tom mjestu, a u 13 sati kod Spomen obilježja na Farmi "Lovas" te u 13,30 sati kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici.

U večernjim satima, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici održat će se 17. Novinarsko-književnički susret "Grad-to ste vi", u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića ubijenog na Ovčari.

Sjećanje na žrtve Veleprometa i Ovčare

U subotu, 20. studenoga program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u 9,30 sati kod skladišta Veleprometa, pretvorenih 1991. godine u koncentracijski logor.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podno spomen ploče položit će se vijenac i upaliti svijeća te biti služena misa zadušnica za žrtve stradale tijekom zatočeništva u Veleprometu.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u 10,15 sati sa Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata počinje mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari pod nazivom "Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga", gdje će se u 13 sati održati prigodni program "Ovčara - vječna rana".

U Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u 16 sati bit će služena sveta misa za sve žrtve s Ovčare.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i okolici započeli ranije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991. kada su bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.

Napad na Vukovar doživio je kulminaciju u studenome kada je bilo na desetke zračnih napada, a u pojedinim danima padalo je i do 11.000 granata, bombi i raketa na grad. Potpuno razrušen i opkoljen Vukovar okupiran je 18. studenoga 1991. godine, iako je otpor branitelja mjestimično trajao do 22. studenoga.