PORUKA HRVATSKIH LABURISTA

'Objavite pristupni ugovor s EU prije izbora!'

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 27.07.2011 13:41
  • Objavljeno 27.07.2011 u 12:11
Laburisti (4)

Laburisti (4)

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Hrvatski laburisti pozvali su javno premijerku Kosor da 15 dana prije izbora objavi sadržaj pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom kako sadržaj tog dokumenta za hrvatski narod ne bi bio 'mačak u vreći'

Istina, poštenje, društvena pravednost, nova radna mjesta i neposredna demokracija – vrijednosti su za koje se zalažu Hrvatski laburisti, a koje su na Markovu trgu predstavili danas lider stranke Dragutin Lesar i njegovi suradnici.

Istina je vrijednost bez koje Hrvatska ne može napredovati. Zbog te vrijednosti i pozivam premijerku Kosor, koja je objavila da će pristupni ugovor s EU potpisati nekoliko dana prije izbora, da ipak sadržaj tog dokumenta objavi najmanje 15 dana prije izbora', poručio je Lesar.

Lider laburista smatra kako bi predstavljanje ugovora bilo pošteno prema građanima, jer bi za hrvatski narod taj bitan dokument mogao postati 'mačak u vreći'. 'U Hrvatskoj mora postojati osigurač, zaštita od krivih i loših odluka političke elite, a to je neposredna demokracija koju građani pokazuju na referendumu. Dosad smo šest puta imali ustavne promjene, a nitko se nikada nije drznuo raspisati referendum. Ušli smo u NATO bez referenduma, sporazum o arbitraži sa Slovenijom potpisali smo bez referenduma, a i referendum za ulazak u EU bit će, kažu, nakon potpisa ugovora', upozorio je Lesar, navodeći kako taj čin na izborima žele kapitalizirati ne samo HDZ nego i Kukuriku koalicija.

Laburisti poručuju kako su već postali alternativa dvama političkim blokovima, što pokazuju i najnovije ankete, uz napomenu da to i jest njihov cilj – postati alternativa na bipolarnoj političkoj sceni. 'S HDZ-om se ne može u koaliciju, jer se s njima može samo u Remetinec. Ulazak u koaliciju s drugim političkim blokom ne ovisi o nama, nego o njima. Ako će oni prihvatiti naše mandate sistemom 'uzmi ili ostavi', o tome ne želimo raspravljati, jer bi to bila negacija laburizma u Hrvatskoj', poručio je vladajućima i opoziciji Dragutin Lesar.

Goran Mehkek

Goran Mehkek

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Za laburiste su i vladajući i Kukuriku koalicija 'podjednako štetni, opasni i nepovoljni za one u Hrvatskoj koji žive od svog rada'. 'Između njih nema nikakve razlike, jer i jedni i drugi zagovaraju i provode neoliberalizam', ukazao je Lesar.

Laburisti su, za kraj, naveli kako Hrvatsku danas obilježavaju veze i poznanstva, socijalna nebriga, gospodarski krah i nezaposlenost, sila i nepravda, deficit, birokracija i zapreke, dok oni nude već spomenute istinu, poštenje, društvenu pravednost, nova radna mjesta i neposrednu demokraciju. Vrijednosti koje propagiraju i politički program predstavit će u iduća dva mjeseca u 30-ak hrvatskih gradova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi