SASTANAK U VLADI

'Objava registra usmjerena je protiv Kosor'

Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: Nenad Dugi

U Banskim dvorima održan je sastanak premijerke Jadranke Kosor s braniteljskim udrugama. U priopćenju koje je izdano nakon sastanka stoji da se nedavnom objavom nepotpunog registra htjelo izazvati i podjele među braniteljima

Kako stoji u priopćenju, predstavnici braniteljskih udruga na sastanku su jednoglasno osudili nastojanja da se stvore podjele među braniteljima.

'To se prije svega odnosi na objavu dijela podataka koji su poslužili kao osnova za izradu registra hrvatskih branitelja. Jednoglasno je ocijenjeno da je objava tih podataka usmjerena protiv Vlade, kao i predsjednice Vlade osobno. Predstavnici braniteljskih udruga odlučni su i u stavu da će o objavi podataka iz registra hrvatskih branitelja odlučivati oni kojih se ti podaci i najviše tiču. Također, najoštrije osuđuju svako kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske te daju punu potporu nadležnim institucijama da istraže i provedu postupak protiv onih koji su objavom podataka prekršili zakone i nanijeli štetu onima koji su branili i stvarali suverenu i neovisnu hrvatsku državu', stoji u Vladinom priopćenju.

Sama premijerka Kosor nakon sastanka je izjavila: 'Bilo je riječi da se ova priča, neću upotrijebiti neku težu riječ, mora stišati, sve u interesu hrvatskih branitelja. Što se tiče Vlade, mi nećemo dozvoliti podjele hrvatskoga društva.'

Uz predstavnike 30-ak udruga sastanku, koji je trajao dva i pol sata, nazočili su i ministar branitelja Tomislav Ivić, ministar obrane Branko Vukelić te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Ministar Ivić nije htio govoriti o sastanku rekavši samo da je bilo ‘sve bilo super’ te da su braniteljske udruge ‘bile uz Vladu kao i uvijek dosada’. Upitan o zahtjevu SDP-a da se o registru raspravlja u Hrvatskome saboru, kratko je odgovorio: ‘Bumo videli.’

Ministar Karamarko kazao je, odgovarajući na pitanje novinara, o tijeku postupka protiv Marka Rakara kojeg se sumnjičilo da je objavio dio registra branitelja, da je istražni postupak u tijeku, odnosno vrši se pregled njegovih računala.

‘To je sve što smijem reći’, kazao je Karamarko dodavši da zbog interesa istrage koja je u tijeku ne može govoriti je li još netko priveden.

‘Ne mogu još ništa reći, istraga je u tijeku’, rekao je.

Na izlasku sa sastanka, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca iz Domovinskog rata Tom Kačinari kazao je da su sudionici sastanka imali jedinstven stav da se registar branitelja ne objavi dok se o tom pitanju ne usuglase sve braniteljske udruge. Kazao je da ih Vlada podupire u tom stavu.

Upitan smatra li za objavljivanje odgovornim predsjednika Republike, Kačinari je kazao da ga ne smatra izravno odgovornim.

‘Ne smatram osobno da je objava išla s Pantovčaka, ali da svi skupa trebamo biti obazriviji u izjavama, trebamo’, rekao je.

Čelnica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar ponovila je da zbog objave dijela registra traži odgovornost predsjednika Republike Ive Josipovića koji je zapovjednik Oružanih snaga te da hitno treba provesti istragu u Ministarstvu obrane kako bio se utvrdilo na koji su način iscurili podaci.Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi