SVEČANOST U RUŠNJAKU

Obilježena 79. obljetnica odlaska istarskih partizana u NOB

31.07.2022 u 16:09

Bionic
Reading

Veliki broj građana okupio se u nedjelju na Rušnjaku kod Baderne kako bi obilježili 79. obljetnicu prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz tog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu (NOB) pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca.

"Rušnjak je za Poreč simbol antifašizma i stoljetne borbe Istrijana za pripojenje matici zemlji", istaknuo je predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević.

"Danas odajemo počast hrabrim istarskim kćerima i sinovima, koji su od ovdje krenuli u borbu za oslobođenje naših krajeva, u borbu protiv najvećeg zla u našoj povijesti, protiv fašizma i nacizma. Njih 69 je ustalo da bi mi živjeli u slobodi, demokraciji, suživotu, otvorenih granica, gospodari na svojoj zemlji", kazao je Matošević.

Prva veća grupa dragovoljaca, njih 69 iz ovog dijela Istre, krenula je 1943. godine u rat u Liku i Gorski kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji prije kapitulacije fašističke Italije. U cijeloj NOB-i Rušnjak je bio slobodarsko sastajalište partizana, veza aktivista, mjesto s kojeg su vodili putovi slobode.

Porečki gradonačelnik Loris Kozlevac istaknuo je kako se upravo iz Rušnjaka šalje poruka da je prva veća skupina Porečana, s tog "legendarnog" mjesta krenula u obranu ne samo sebe i svojega, već u obranu antifašizma.

Istarski župan Boris Miletić pohvalio se kako Istra, kao rijetko tko, podupire rad udruga i obilježavanje ovakvih manifestacija.

"Moramo biti ponosni na svoju povijest, prošlost i sadašnjost. Zadržali smo našu tradiciju, kulturu i identitet, jer antifašizam čini dio identiteta svakog Istrijana. Naš čovjek nije dopustio da ga se tlači, bio je marljiv, radišan, skroman. Zato mi je drago da u Istri držimo do antifašizma, a volio bih da tako bude i u ostatku zemlje", poručio je Miletić.

Druženje na Rušnjaku održano je nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa.