nije samo vandalizam

Obersnel osudio ustaške grafite: To je napad na Hrvatsku koja je nastala na temeljima antifašizma

11.04.2021 u 17:10

Bionic
Reading

Riječka gradska uprava u nedjelju je poručila da će u najkraćem roku biti uklonjene ustaške poruke kojima su nepoznati počinitelji prešarali grafite Mladih antifašistkinja, a gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da riječ o napadu na RH koja je nastala na temeljima antifašizma

Obersnel je u priopćenju naglasio da ispisivanje ustaških poruka na dan proglašenja endehazije nije samo vandalski čin šaranja po zidovima i fasadama.

"To je prije svega napad na Republiku Hrvatsku u kojoj danas živimo i koja je nastala na temeljima antifašizma - polaznoj kategoriji hrvatskog Ustava. No, to je i dokaz da sulude ideje iz jednog od najmračnijih doba Hrvatske i svijeta dandanas imaju svoje poklonike i sljedbenike", poručio je.

Riječki gradonačelnik navodi i kako je "još u sjećanju divljanje neoustaša na postavljanje umjetničke instalacije Spomenik crvenoj Rijeci, na prijetnje i poruke po riječkim zidovima koje su pozivale na linč onih koji su se fašistima drznuli reći da su - fašisti."

Osobno, kaže, ne vjeruje da autori jučerašnjih škrabotina imaju ikakva suvisla znanja o endehaziji ili da razumiju sav razmjer zla koji se pod ustaškim pozdravom dogodio na ovim prostorima.

"Oni naprosto u ovim filozofijama smrti nalaze potvrdu da je mržnja odgovor na sve što ne razumiju. Isto tako, teško je ne primijetiti dugogodišnje mlako reagiranje državnog aparata na crne košulje, ustaško znakovlje ili koncerte na kojima se pozdravljalo ustaškim pozdravom, što sigurno ne pomaže u stvaranju jasnog stava da ovo društvo ne tolerira fašizam ni u kojem obliku", ističe Obersnel.

Naveo je i kako vjeruje da je neoustaštvo danas svedeno isključivo na takvo sporadično nemušto šaranje po zidovima i fasadama, ali i naglašava da bi "okrenuti glavu od tog čina značilo prešutno dopustiti neoustašama štovanje sramotne nazovidržave".

Ističe da se ta nazovidržava jednim potezom pera odrekla velikog dijela Hrvatske i predala ju talijanskim fašistima, uvela rasne i vjerske zakone pod čijim je blagoslovom ubijala Židove, Srbe, Rome, antifašiste, homoseksualce, političke neistomišljenike - sve one koji su bili drugačiji i koji se režimu naprosto nisu sviđali.

"Još je nevjerojatnije što danas, trideset godina nakon uspostavljanja samostalne i demokratske Hrvatske i gotovo osamdeset godina od propasti endehazije, još uvijek ima onih koji zazivaju tu nakaradnu tvorevinu koja ne može služiti ničemu osim upozorenju i podsjećanju da između okretanja glave od ispisivanja ustaškog pozdrava na zidu pa do progona i ubijanja ljudi stoji samo mali, vrlo mali korak", naglašava Obersnel.

Vjeruje, kaže, da će policija brzo pronaći počinitelje i privesti ih zakonu, a da će se škrabotine isprati u odvod, gdje im je i mjesto.