'trebao bi imati pametnijeg posla'

Obavještajni izvori o neuspjesima ruske vojske na istoku Ukrajine: Putin se toliko osobno upleo u rat da donosi odluke koje inače donose brigadiri

17.05.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Vladimir Putin se toliko osobno uključio u rat u Ukrajini da donosi operativne i taktičke odluke 'na razini brigadira', tvrde zapadni vojni izvori

Ruski predsjednik pomaže u određivanju kretanja snaga u Donbasu, dodaju, u kojem su prošlog tjedna osvajači pretrpjeli krvavi poraz pokušavajući u više navrata prijeći stratešku rijeku na istoku Ukrajine. Izvori su dodali da Putin još uvijek blisko surađuje s generalom Valerijem Gerasimovom, zapovjednikom ruskih oružanih snaga, što je suprotno od prošlotjednih tvrdnji ukrajinskih izvora da u donošenju odluka zaobilazi Gerasimova, piše Guardian.

'Mislimo da su Putin i Gerasimov uključeni u donošenje taktičkih odluka na razini za koju bismo inače očekivali da će ih poduzeti brigadir', rekao je vojni izvor, misleći na bitku koja je u tijeku na istoku Ukrajine. Ruska vojska do sada nije uspjela postići proboj u Donbasu, u kojem već mjesec dana vodi ofenzivu koja nekoliko puta nije uspjela opkoliti manje ukrajinske snage. Nisu navedeni daljnji detalji koji bi potkrijepili izjavu, iako se impliciralo da se procjena o Putinovoj bliskoj osobnoj umiješanosti temelji na primljenim obavještajnim podacima. Inače, brigadiri u američkoj (colonel) i britanskoj (brigadier) vojsci obično zapovijedaju brigadom, postrojbom koja se sastoji od nekoliko bojni (bataljuna), odnosno ima ukupno između tri i pet tisuća vojnika.

  • +5
Ranjeni ukrajinski borci u Azovstalju Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

'Šef vlade trebao bi imati pametnijeg posla od donošenja vojnih odluka. On bi trebao postavljati političku strategiju umjesto da zaglavi u svakodnevnim aktivnostima', rekao je bivši brigadir britanske vojske i stručnjak za kopneno ratovanje u Međunarodnom institutu za strateške studije Ben Barry.

  • +3
Ruska vojska na prilazima Mariupolju Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY