ubijeno više desetaka tisuća ljudi

Kraj najkrvavije bitke u ratu: Ukrajinski vojnici evakuiraju se iz Mariupolja, prepuštaju kontrolu Rusiji

17.05.2022 u 06:37

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji

Evakuacija je vjerojatno označila kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila tjednima su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstalj. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

"Garnizon 'Mariupolj' ispunio je svoju borbenu zadaću", navodi se u priopćenju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

"Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima postrojbi stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva... Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena", dodaje se.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

  • +5
Ranjeni ukrajinski borci u Azovstalju Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstalj, priopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstalj stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

Ukrajini "potrebni živi heroji"

"Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u videoobraćanju.

"Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji", istaknuo je.

Ozlijeđeni vojnici stigli su grad Novoazovsk u autobusu s oznakom "Z", simbolom ruske invazije. Muškarci su bili položeni na nosilima na tri razine. Jednom čovjeku, kojega su izvukli, glava je bila čvrsto omotana gustim zavojima.

Od početka ruske invazije u veljači Mariupolj je postao simbol otpora Ukrajine i spremnosti Rusije da opustoši ukrajinske gradove.

Prve evakuacije u ponedjeljak navečer uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija priopćila da je pristala evakuirati ranjene ukrajinske vojnike u bolnicu u Novoazovsku.

Eksplozije u Lavovu, borbe u Harkivu

Moskva invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" Ukrajine. Kijev i njegovi zapadni saveznici smatraju to neutemeljenom izlikom za ničim izazvani rat.

Ruske snage suočile su se s neuspjesima, a vojnici su krajem ožujka protjerani sa sjevera te iz okolice Kijeva. Ukrajinski protunapad posljednjih dana istjerao je ruske snage iz područja u blizini Harkiva, najvećeg grada na istoku zemlje.

Područja oko glavnog grada Kijeva i zapadnog grada Lavova, u blizini poljske granice, još uvijek su meta ruskih napada. Lavov je rano u utorak bio meta niza eksplozija, rekao je Reutersov svjedok. Za sada nema informacija o žrtvama i nastaloj šteti.

Ukrajinske snage napredovale su u ponedjeljak sve do ruske granice, oko 40 kilometara sjeverno od Harkiva.