utrka za kolektivnim imunitetom

Obavezno cijepljenje pred vratima: Evo kako taj vrući krumpir gule velike zemlje i gdje su već zaredali otkazi

05.07.2021 u 20:47

Bionic
Reading

Još početkom travnja, kad je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u jednom slučaju iz Češke presudio da je obavezno cijepljenje ne samo legalno nego se 'može smatrati neophodnim u demokratskim društvima', krenule su spekulacije da je time trasiran put za uvođenje obaveznog cijepljenja protiv covida-19. U međuvremenu, pokazalo se da praktički nigdje nisu dosegnuti cijepni obuhvati potrebni za stvaranje kolektivnog imuniteta, pa je obavezno cijepljenje postalo izgledna opcija

Presuda ESLJP-a odnosila se na cijepljenje djece protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dječja paraliza…), a Sud je zaključio da se time ne krši 'pravo na poštovanje privatnog života' iz Europske konvencije o ljudskim pravima. Tužbu su podnijeli roditelji čija necijepljena djeca nisu smjela u vrtić.

'Politika cijepljenja slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime cjepivo i one koji ne mogu biti cijepljeni iz medicinskih razloga', istaknuo je Sud, zaključujući da oni koji ne mogu primiti cjepivo 'ovise o kolektivnom imunitetu da bi se zaštitili od teških zaraznih bolesti'.

U Hrvatskoj je obavezno cijepljenje protiv 11 bolesti, od kojih su neke, poput hepatitisa, manje smrtonosne od koronavirusa.

U jeku travanjske rasprave o presudi Suda u Strasbourgu premijer Andrej Plenković naglasio je da je cijepljenje protiv covida dobrovoljno. 'Ja sam uvjeren da su naši ljudi razumni, racionalni i svjesni ugroze koja postoji', rekao je Plenković. Niti tri mjeseca kasnije, s obje doze cijepljeno je 35 posto odraslih stanovnika Hrvatske, a premijer i dalje apelira na razum necijepljenih građana, upozoravajući na delta soj koronavirusa koji je već ostavio vidljive 'negativne posljedice u nekoliko europskih zemalja'.

Ministar rada Josip Aladrović danas uvjerava da cijepljenje protiv covida u Hrvatskoj neće biti obvezno, ali će svakako biti povezano s isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta. Istodobno, ministar zdravstva Vili Beroš ne odbacuje mogućnost obaveznog cijepljenja ako četvrti val najesen opet rezultira sa stotinama mrtvih.

  • +23
Prosvjed protiv obaveznog cijepljenja Izvor: Profimedia / Autor: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odluke o obveznom cijepljenju prepuštene su članicama EU-a, pa će tako biti i s cijepljenjem protiv covida. Prema dosadašnjim najavama, obaveze će se odnositi na određene skupine stanovništva, poput djelatnika u zdravstvenom i socijalnom sektoru, a eventualne naknadne odluke ovisit će o razvoju epidemiološke situacije. Slično je i u ostatku svijeta, gdje javne službe u nekim državama već uvjetuju posao cijepljenjem, a 'antivakserima' dijele otkaze.

U travnju, Italija je postala prva europska država s obavezom cijepljenja protiv Covida za zdravstvene djelatnike i farmaceute. Oni koji odbiju suočit će se sa suspenzijom bez plaće do kraja godine, objavila je talijanska vlada. Srbija se odmah nadovezala objavom ministra zdravstva Zlatibora Lončara da bi i oni mogli učiniti isto, no to se nije dogodilo.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran objavio je planove o uvođenju obaveznog cijepljenja zaposlenih u zdravstvu i domovima za starije osobe, ukoliko se do rujna ne cijepi barem 80 posto djelatnika. U Engleskoj, od listopada obavezno će biti cijepljenje za djelatnika ustanova za starije i nemoćne, a vlada još uvijek razmatra hoće li se obaveza odnositi i na zdravstvene radnike, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock.

Poljska trenutno ima veoma povoljnu situaciju, sa stotinjak novozaraženih dnevno u zemlji od 38 milijuna stanovnika. Ipak, zbog nedovoljne procijepljenosti - u cijelosti se cijepilo oko 34 posto Poljaka - ministar zdravstva najavio je u utorak mogućnost uvođenja obveznog cijepljenje građana izloženih visokom riziku od oboljevanja kako bi se spriječio potencijalni novi veliki val zaraze od kolovoza.

'Nažalost imamo dojam da smo stigli do određenog maksimuma. Teško je uvjeriti one koji nisu uvjereni jer su već izneseni svi argumenti i poduzete druge vrste mjera... Razgovaramo o scenarijima kao što je obvezno cijepljenje za one koji su najizloženiji teškim posljedicama covida-19, govorimo o starijim građanima, ali prije svega liječnicima', rekao je ministar Adam Niedzielski za katolički radio Radio Plus.

U Australiji, svi zaposlenici domova za starije osobe moraju biti cijepljeni do polovice rujna najmanje jednom dozom. Najveća nevladina organizacija za pružanje tih usluga, Catholic Health Australia, zatražila je da se obaveznim cijepljenjem obuhvate i djelatnici u sektoru njege u kući, s obzirom na raširenost delta varijante.

Prosvjed protiv obaveznog cijepljenja u Australiji Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Obavezno cijepljenje za sve djelatnike uslužnog sektora uvedeno je u Moskvi polovicom lipnja, a u međuvremenu je istu obavezu za određene skupine stanovništva uvelo još desetak ruskih regija. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin obrazložio je takvu odluku nužnošću da se ublaži dramatično pogoršanje epidemiološke situacije u ruskoj prijestolnici s gotovo 13 milijuna stanovnika i oko 15 posto cijepljenih. Rusija bilježi veliki skok novozaraženih u posljednjih mjesec dana; u nedjelju je službeno registrirano više od 25.000 novozaraženih.

'Moramo jednostavno učiniti sve kako bismo u najkraćem mogućem roku proveli masovno cijepljenje i zaustavili tu strašnu bolest i umiranje tisuća ljudi', poručio je Sobjanin.

Američka vojska uputila je svoja zapovjedištva da se pripreme za moguće provođenje obaveznog cijepljenja vojnika od 1. rujna, po objavi Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Privatnici su puno brži. Od 12. srpnja, svi zaposlenici, ali i klijenti u njujorškim poslovnicama bankovnog giganta Morgan Stanley morat će imati potvrdu o potpunom cijepljenju jer ta financijska institucija želi poslovati u uvjetima 'starog normalnog', bez zaštitnih maski. Metodistička bolnica u Houstonu već je otpustila ili nagnala na otkaz više od 150 zaposlenika koji su se odbili cijepiti protiv covida. Osoblje je tužilo bolnicu tvrdeći da je odluka o obveznom cijepljenju nezakonita jer je SAD odobrio cjepiva po hitnom postupku, no sutkinja je odbacila tužbu uz argument da sigurnost cjepiva nije upitna.

Otkazima onima koji odbijaju cijepljenje zaprijetilo je i novozelandsko Ministarstvo obrane, a novozelandska carinska uprava otpustila je devet carinika koji su odbili cjepivo. Tamošnja vlast zahtijevala je od svih djelatnika u graničnim zonama da se cijepe do kraja travnja, a iako je premijerka Jacinda Ardern rekla da će oni koji odbiju cjepivo biti premješteni na radna mjesta bez kontakta s putnicima, takva mjesta nisu pronađena.

Inače, Tadžikistan je od subote prva država na svijetu koja je uvela obavezno cijepljenje protiv covida za sve punoljetne građane.