GOVOR O STANJU NACIJE

Obamin pokušaj povratka popularnosti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.01.2010 19:56
  • Objavljeno 28.01.2010 u 19:44
Obama

Obama

Izvor: Reuters / Autor: -

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u govoru o stanju nacije istakao da je zapošljavanje "prirotet br. 1 u 2010. godini", pozivajući Kongres da prihvati zakone o poticanju gospodarstva i zapošljavanja, te najavio nastavak napora na reformi zdravstva kao i "ozbiljne financijske reforme".

U svom prvom govoru o stanju nacije, tradicionalnom "State of the Union" obraćanju zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, Obama je najavio mjere na uravnoteženju saveznog proračunskog manjka koji se za 2010. predviđa u visini od 1350 milijardi dolara, najavljujući trogodišnje zamrzavanje javne potrošnje na domaćim programima koji nisu vezani uz nacionalnu sigurnost.

U govoru je oštro kritizirao sustav političkog odlučivanja u Washingtonu zbog podređenosti posebnim interesima i klimi konstantne predizborne kampanje s ciljem dobijanja idućih izbora, upozorivši da kod javnosti postoji "deficit povjerenja" prema političkoj eliti. Pozvao je na ograničenje utjecaja lobista, veću transparentnost i na objavljivanje svih njihovih kontakata s administracijom i Kongresom.

Istakao je da sustav pogoduje održavanju 'statusa quo' i ne čini Ameriku dovoljno konkurentnom u globalnom okruženju. Najavio je povećano ulaganje u obrazovanje, kako bi američko gospodarstvo zadržalo vodeće mjesto u svijetu.

"Ja ne prihvaćam drugo mjesto za SAD", rekao je Obama.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: -

Michelle Obama

Najavio je mjere za udvostručenje američkog izvoza u idućih pet godina, ističući da izvoz osigurava nova radna mjesta.

"Zapošljavanja mora biti naš prioritet br. 1 u 2010., i zato večeras pozivam na novi zakon o zapošljavanju", rekao je Obama.

On je pozvao na produljenje poreznih olakšica od 38 milijardi dolara za poduzeća koja kupuju opremu, za obitelji srednjih prihoda te za skrb o djeci i mirovine. Također je predložio da vlada s 30 milijardi dolara pomogne lokalnim bankama za kreditiranje malih poduzetnika.

Kritizirao je velike banke s Wall Streeta da kreditiraju samo velike tvrtke te opravdao uvođenje naknada najvećim bankama riječima "ako mogu isplaćivati velike bonuse, mogu i vratiti novac poreznih obveznika".

Obećao je da neće izdati Amerikance koji su izloženi teškoćama u postojećem sustavu zdravstva, te najavio nastavak napora za donošenje zakona o reformi zdravstvenog osiguranja koji je zaustavljen u Senatu.

Suce Vrhovnog suda
, koji su sjedili ispred govornice, Obama je kritizirao zbog prošlotjedne odluke o ukidanju ograničenja za političku potrošnju korporacija i sindikata u izbornim kampanjama, ističući kako ne misli da "američki izbori trebaju biti financirani od najmoćnijih interesa u SAD i što je još gore, stranih entiteta", pozvao je demokrate i republikance da donesu zakon kojim će se ispraviti greška Vrhovnog suda.

U 70-minutnom govoru Obama je 40-puta prekidan ovacijama zastupnika, često uz dizanja na noge, ali uglavnom demokratskih kongresnika i senatora, dok je republikanska oporba nije dijelila to oduševljenje.

Govoreći o nacionalnoj sigurnosti, Obama je istakao da rat u Iraku završava i da se sve američke borbene snage vraćaju kući do kolovoza. Za Afganistan je kazao da je broj američkih snaga povećan za 30.000 s ciljem da od 2011. počnu predavati odgovornost afganistanskim snagama.

Obama je najavio puno veću pomoć veteranima po povratku iz ratova za što je nagrađen velikim pljeskom, uključujući i od pripadnika vojnog vrha u publici. Kada je najavio ukidanje spornog zakona koji regulira služenje homoseksualaca u vojsci, njihov je pljesak izostao, izuzev ministra obrane Roberta Gatesa.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: -

Obama je istakao da je u ratu s Al Kaidom tijekom 2009. zarobljeno ili ubijeno puno više njezinih pripadnika i vođa nego 2008.

Također je naglasio da SAD i Rusija dovršavaju pregovore o "najdalekosežnijem sporazumu o ograničenju strateškog naoružanja u gotovo dva desetljeća" koji će zamijeniti istekli sporazum START 1.

Istako je i napore koje SAD i međunarodna zajednica ulažu u spriječavanje širenja nuklearnog naoružanja, ističući da je Sjeverne Koreja u izolaciji i pod strogim sankcijama, te obećavši Iranu da će se "suočiti s rastućim posljedicama" zbog odbijanja da se povinuje međunarodnim zahtjevima i zaustavi obogaćivanje urana.

Spomenuo je i napore koje SAD ulaže u humanitarnoj pomoći potresom razorenom Haitiju gdje je angažirano više od 10.000 Amerikanaca.

U govoru je priznao i neke greške iz prve godine mandata posebno oko reforme zdravstva, ali je odlučno poručio: "Mi ne odustajemo. Ja ne odustajem. Iskoristimo ovaj trenutak i krenimo ponovo, nosimo dalje naš san i ojačajmo još više našu uniju".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi