ZDRAVSTVENA REFORMA

Obama ubrzano gubi potporu bijelih birača

08.09.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Nakon ljeta koji su obilježile bitke oko zdravstvene reforme i pad popularnosti predsjednika Baracka Obame, Bijela kuća se suočava s novim trendom: gubitkom vjere u predsjednika kod onih birača oko kojih se najviše trudio da ih privuče.

Stopa potpore Obami u tom ključnom biračkom bloku opada od travnja. Stranački stratezi kažu da najviše krivnje otpada na raspravu o zdravstvu, ali i da ona nije jedini razlog. Novo istraživanje Istraživačkog centra Pew, pokazuje oštar pad potpore Obami među bijelcima, uključujući demokrate i neovisne birače, ključne elemente raznorodne koalicije koja je u studenom 2008. pomogla da Amerika dobije prvog crnačkog predsjednika.

Među bijelim demokratima, stopa odobravanja za Obamu pala je za 11 posto otkako je administracija navršila prvih 100 dana u travnju, prema anketi Pew centra. Potpora Obami pala je za devet posto među bijelim neovisnim biračima i među bijelcima starijim od 50 godina, te 12 posto među bjelkinjama, što su ciljane skupine za obje stranke na kongresnim izborima 2010.

"Dok je Obama 'privezao' Amerikance afričkog podrijetla, njegova potpora među bijelim biračima izgleda da je u slobodnom padu", izjavio je republikanski stručnjak za ankete Neil Newhouse. Stratezi obiju stranaka pod potpore Obami objašnjavaju sve većim nezadovoljstvom njegovim političkim programom, posebno nakon mjesec dana ogorčenih javnih rasprava o predloženoj reformi zdravstva, u kojoj su ga konzervativci optuživali za socijalizam i marksizam.

Ako ta ključna rasprava ove jeseni završi s izglasavanjem zakona o reformi zdravstva, za što demokrati imaju potrebnu većinu, Obamina popularnost vjerojatno će rasti, ocjenjuju analitičari.