POSLJEDNJI PREDSJEDNIČKI INTERVJU

Obama se ufa u Trumpa, Michelle prespavala izbore

13.12.2016 u 08:29

Bionic
Reading

Američki predsjednik na odlasku Barack Obama i još uvijek aktualna prva dama Michelle Obama u svojem vjerojatno posljednjem zajedničkom intervjuu pred skorašnju inauguraciju novog predsjednika Donalda Trumpa, govorili su o groznici izborne noći, dosadašnjim postignućima te budućnosti, ali i o rastućem rasizmu i dubokoj podijeljenosti među Amerikancima

U zajedničkom razgovoru za američki tjednik People, predsjednik na odlasku ponajviše je govorio o proteklim američkim izborima, kazavši kako je unatoč nastalom metežu, pa i panici zbog pobjede kandidata čija je retorika u predizbornoj kampanji obilovala mizoginijom i rasizmom, 'sve prošlo dobro' te da 'ne treba očajavati ako stvari krenu nezamišljenim tokom'.

'Jedan sam od onih koji nikada ne podliježu panici kada zacrtani ciljevi ne krenu prema zamislima. Kada sam i sam izabran u Bijelu kuću, zatekao sam rasizam i šovinizam, pa i antihomoseksualne osjećaje. U osvit proteklih izbora ti elementi su i dalje bili prisutni, no oni ne negiraju sav napredak koji smo postigli. Ti negativni elementi naše kulture, prije ili kasnije, negdje moraju odjeknuti', kazao je Obama

Predsjednik na odlasku kazao je kako se iskreno nada da će sva njegova dosadašnja postignuća tijekom mandata u Bijeloj kući koji je započeo 2008. godine opstati, osobito ona koja se tiču zaštite okoliša i liječničke skrbi, a s kojima se Trump, sudeći barem prema predizbornim najavama, ne kani pretjerano baviti u predstojećem mandatu.

'Ovo je velika i komplicirana zemlja, a povijest se ne kreće pravocrtno. Ona ide cik-cak, ponekad naprijed, ponekad unazad, pa stoga ne možemo reći da su neke stvari gotove. Moramo biti budni, ponajviše zbog tolerancije, pravednosti i jednakosti. To su stvari koje za koje se moramo boriti iz dana u dan i koje nas uče odgovornosti. Takvo što se ne mijenja jednim izborima, a takve napetosti događaju se stalno', misli Obama, dodajući kako je vrlo optimističan kada je u pitanu budućnost, osobito mladih Amerikanaca kojima pripadaju i njegove kćeri, 18-godišnja Malia i tri godine mlađa Sasha

'Vjerujem u generacije koje dolaze, sve dok mi kao Amerikanci nudimo dobar model drugima. Novi naraštaji preusmjerit će ovu zemlju u boljem pravcu', zaključio je Obama.

U razgovoru za People, prvi put o izborima prozborila je i još uvijek aktualna prva dama Michelle Obama koja je priznala kako nije izdržala čekati rezultate izbora do sitnih sati.

'Pošla sam spavati jer ne volim političke rasprave, pogotovo ne sa suprugom', kazala je Michelle Obama čiji su govori u kampanji demokratske kandidatkinje Hillary Clinton bili itekako zapaženi, dok je njezina uzrečica 'kada nas napadaju nisko, mi se uzdižemo' postala svojevrsni predizborni slogan demokrata

Pažljivo izbjegavajući da tijekom razgovora ne spomene Trumpa imenom, Michelle Obama je kazala kako i nadalje stoji na svemu što je izrekla tijekom kampanje, dodajući da su rezultati izbora bili u rukama Amerikanaca.

Unatoč izbjegavanju imenovanja Trumpa u razgovoru, još uvijek aktualna prva dama Bijele kuće izrazila je spremnost pomoći u tranziciji vlasti.