UN NAREDIO ISTRAGU

Obama potpisao nove sankcije Siriji

29.04.2011 u 22:16

Bionic
Reading

Glavno tijelo Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudilo je u petak Siriju zbog upotrebe smrtonosne sile protiv mirnih prosvjednika i pokrenulo istragu tih ubojstava i drugih navodnih zločina. Američki predsjednik Barack Obama u petak je potpisao izvršnu uredbu kojom se nameću nove sankcije protiv sirijske obavještajne agencije i dva rođaka predsjednika Bašara al Asada kao odgovor na udar vladinih snaga protiv prosvjednika, rekao je visoki američki dužnosnik

Forum od 47 zemalja članica na hitnoj sjednici sazvanoj na američki zahtjev, prihvatio je rezoluciju sa 26 glasova za, devet protiv i sedam suzdržanih.

'Zemlje članice okupile su se da osude okrutnu taktiku kojom se služi Asadov režim da ušutka mirne prosvjednike', rekla je američka veleposlanica za ljudska prava Eileen Donahoe

Hitnost održavanja sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a 'naglašena je današnjim strašnim vijestima o tome da režim nastavlja nasilje u gradovima diljem Sirije', dodala je.

Najmanje 48 civila poginulo je u petak u Siriji u prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, većina u Deri na jugu zemlje, objavila je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Pet izaslanstava nije došlo na glasovanje nakon žestoke rasprave i zakulisnih pregovora koji su doveli do ublažavanja teksta. Među tim izaslanstvima bili su predstavnici Saudijske Arabije, Jordana, Katara i Bahreina.

'Generalno, to je dobar rezultat, znali smo da će to biti kompromis', rekao je za Reuters Radvan Zijadah, Sirijac u egzilu i čelnik Centra za ljudska prava u Damasku.

Kina, Rusija i Pakistan glasovali su protiv, osudili miješanje u sirijske unutrašnje stvari, a vijeće optužili za dvostruke standarde.

Američki predsjednik Barack Obama u petak je potpisao izvršnu uredbu kojom se nameću nove sankcije protiv sirijske obavještajne agencije i dva rođaka predsjednika Bašara al Asada kao odgovor na udar vladinih snaga protiv prosvjednika, rekao je visoki američki dužnosnik.

Assad nije bio među onima na koje su usmjerene sankcije, koje će uključivati zamrzavanje imovine i zabranu poslovanja s SAD-om, ali može biti imenovan kasnije ako se nastavi nasilje vladinih snaga protiv prodemokratskih prosvjednika, rekli su dužnosnici.

Sirija ima dvije civilne obavještajne agencije - Upravu za političku sigurnost (Idarat al-Amn al-Sijasi) i Upravu za opću sigurnost (Idarat al-Amn al-Am), te dvije vojne agencije - Vojno-obavještajnu službu (Šubat al-Mukhabarat al-Askarija) i Obavještajnu upravu Ratnog zrakoplovstva (Idarat al-Mukabarat al-Džavija). Potonja je samo nominalno vezana uz zrakoplovstvo, a ustvari je najmoćnija obavještajna služba u Siriji, koja je služila kao osobni ured za akciju bivšeg predsjednika Hafeza al-Asada, nekoć zapovjednika zrakoplovstva, a sada je najuže povezana s njegovim sinom, Bašarom al Asadom.