NE BRINE GA DEFICIT

Obama pokreće 'New Deal' težak 50 mlrd. dolara

  • Autor: Z.K./VOA
  • Zadnja izmjena 07.09.2010 15:59
  • Objavljeno 07.09.2010 u 11:51
barack obama u Wisconsinu

barack obama u Wisconsinu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama objavio je jučer plan o ulaganju 50 milijardi dolara u proširenje i obnovu cestovne mreže, pruga i aerodroma u SAD-u. Kako bi potaknuo ekonomski rast, Obama će ovaj će tjedan predložiti i porezne olakšice za kompanije u vrijednosti 100 milijardi dolara. Dok je Obamina administracija uvjerena da je pokretanje 'New Deala' nužno za oživljavanje američkog gospodarstva, politička oporba i pojedini ugledni ekonomisti smatraju da će jačanje državnog intervencionizma imati negativne posljedice

'Tijekom sljedećih šest godina izgradit ćemo 240 tisuća kilometara novih cesta, dovoljno da se Zemlja okruži šest puta. Postavit ćemo 6400 kilometara tračnica, dovoljno da se prijeđe udaljenost od istočne do zapadne američke obale. Obnovit ćemo 240 kilometara uzletišta u zračnim lukama i uvesti novi sustav zračne kontrole putem globalnog pozicioniranja kako bi se smanjilo vrijeme putovanja i kašnjenja putnika', rekao je Obama na skupu u Wisconsinu, predstavljajući investicijski paket težak 50 milijardi dolara.
Novi projekti trebali bi biti financirani bez povećanja deficita, zahvaljujući ukidanju poreznih olakšica naftnim i plinskim kompanijama.

Očekuje se da će američki predsjednik ovoga tjedna predložiti i porezne olakšice za kompanije u vrijednosti 100 milijardi dolara. Pravo na Obamine porezne olakšice dobile bi tvrtke koje razvijaju nove tehnologije i čuvaju američka radna mjesta, a bit će prve u nizu mjera koje u cilju bržega gospodarskog oporavka Obamina administracija sprema na jesen.

Analitičari kažu da slab ekonomski rast i visoka stopa nezaposlenosti jačaju prognoze prema kojima bi predsjednikova Demokratska stranka mogla pretrpjeti znatne gubitke na izborima za manje od dva mjeseca. Republikanci su ekonomsku politiku predsjednika Obame već okarakterizirali kao fijasko. Oni su kritizirali novi predsjednikov plan i prije njegovog objavljivanja. Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner kaže da plan znači dodatnu vladinu poticajnu potrošnju koja se već pokazala neuspješnom.

Dok se republikanci zalažu za manje uplitanje vlade u ekonomiju, demokrati ih optužuju da žele povratak onakvih političkih mjera koje su dovele do financijske krize i najdublje gospodarske recesije od Drugog svjetskog rata.

Nove Obamine mjere izazvale su podjelu i među ekonomskim stručnjacima. Dok jedni, poput nobelovca Paula Krugmana, zagovaraju povećanje državne potrošnje, drugi, poput Nouriela Roubinija, smatraju da poticajne mjere ne daju očekivane rezultate. Prema njegovim procjenama, američki BDP će u drugom polugodištu porasti manje od jedan posto, unatoč najvećem paketu pomoći u povijesti i rezanju kamatnih stopa na nulu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi