JOE BIDEN

'Obama ne blefira, moguća primjena sile protiv Irana'

05.03.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je da predsjednik Barack Obama ne blefira kada govori o uporabi sile kako bi se, u slučaju da sve drugo zakaže, spriječio razvoj iranskog nuklearnog programa, izvješćuje u utorak Reuters i ponavlja riječi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je pozvao na upućivanje 'uvjerljive vojne prijetnje' Teheranu

Nekoliko tjedana uoči Obamina posjeta Izraelu, Biden je kazao da se sve opcije, uključujući sankcije i diplomaciju, moraju iscrpsti kako bi međunarodna zajednica imala razumijevanje za vojnu akciju, ako se pokaže kao neophodna.

'Predsjednik Obama ne blefira. Mi ne tražimo rat. Nadamo se i spremni smo na miroljubive pregovore, ali sve opcije, uključujući i vojnu silu, su na stolu', kazao je Biden na konferenciji Američko-izraelskog odbora za javna pitanja (AIPAC), najutjecajnije židovske lobističke udruge u Washingtonu, i zaradio dugotrajan pljesak i ovacije. Upozorio je, međutim, na bojazan od gubitka međunarodne potpore, podsjetivši da je Iran podvrgnut vjerojatno najoštrijim sankcijama ikada nametnutih nekoj zemlji.

Bidenov govor na AIPAC-u


'Ukoliko se, ne daj Bože, ipak pokaže da je nužno djelovati, od ključne je važnosti da cijeli svijet zna da smo učinili sve što je u našoj noći, da smo učinili sve što je bilo moguće razumno očekivati kako bismo izbjegli sukob', naglasio je Biden.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se preko satelita iz Jeruzalema obratio AIPAC-u, kazao je da 'niti riječi niti sankcije neće zaustaviti Iran'.

'Sankcije moraju biti praćene jasnom i uvjerljivom vojnom prijetnjom, ukoliko diplomacija i sankcije zakažu', poručio je Netanyahu. Po njegovim riječima, Iran je sve bliže izradi nuklearne bombe, a pregovore koristi za 'kupovinu vremena'. Netanyahuove opaske pokazuju da posljednja runda međunarodnih pregovora s Iranom u Kazahstanu, održana prošli tjedan, nije nimalo ublažila izraelske bojazni, no tu će poruku vjerojatno Obami uputiti na susretu u četiri oka.

Iran će biti glavna tema na Obaminom prvom predsjedničkom posjetu Izraelu uoči židovskog Pesaha koji počinje 25. ožujka.