MEĐUNARODNA SURADNJA

O sigurnosti turista na našoj obali brinut će 72 strana policajca

26.07.2017 u 18:29

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već dvanaestu godinu u ljetnim mjesecima provodi svoj originalni projekt 'Sigurna turistička sezona', čiju kvalitetu svake godine prepoznaje sve više država i institucija, a Interpol ga preporučuje svojim članicama koje se mogu pohvaliti značajnim turističkim odredištima

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta. Važnost sigurnosti gostiju prepoznala je još prije 12 godina hrvatska policija uvođenjem projekta 'Sigurna turistička sezona' koji je jedinstven u Europi, a preporučuje ga Interpol.

Ove godine o sigurnosti, kako stranih pa tako i domaćih turista od 1. srpnja do 1. rujna brinut će 72 strana policajca, a na našu će obalu doputovati iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

Ovaj oblik suradnje odmah je naišao na plodno tlo, i to podjednako kod struke, građana i turista, jer se pokazalo da takva vrsta angažmana policijskih službenika u policijskim odorama svoje države djeluje izuzetno pozitivno, a prvenstveno preventivno.

Tome je zasigurno pridonijela i činjenica što je odmah prepoznato da su zajedničke ophodnje najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a to je ujedno i odlična promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističkog odredišta.

Strani policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućuju bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Pritom ne nose oružje, ali rade u odorama svoje policije u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama.

Kako pojašnjava MUP, u zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija. Za vrijeme rada ne primjenjuju policijske ovlasti niti poduzimaju bilo kakve policijske mjere, već pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pomažu stranim gostima pružajući im servisne informacije.

Obalom će patrolirati policajci iz 17 zemalja Izvor: Društvene mreže / Autor: Radio Zadar

Policijske organizacije svoje policajce u Hrvatsku upućuju temeljem međunarodnog akta, tzv. memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone, kojim su definirana prava i obveze obje strane potpisnice, a također se svake godine potpisuju i sporazumi o sufinanciranju projekta, koji su za ovu sezonu, za troškove smještaja stranih policijskih službenika tijekom njihovog boravka u Hrvatskoj, potpisani s ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom.

Valja napomenuti kako je projekt prepoznala susjedna Crna Gora koja je 2012. godine preuzela ovu hrvatsku inovaciju, pa tako na tamošnjem primorju, uz austrijske, talijanske i slovenske i hrvatski policajci tijekom ljetnih mjeseci odlaze u pomoć tamošnjoj policiji.

Ovog ljeta u Budvi i Herceg Novom, u tri smjene, boravi šest hrvatskih policajki, a projekt je 2012. godine dobio i svoju zimsku inačicu. Naime, austrijska i talijanska policija upravo su od te godine varijantu ovog našeg projekta odlučile provoditi i na svojim popularnim skijalištima, čemu se 2013. godine priključila i Slovenija, a čiji su dio svake zime i hrvatski policajci.