EUROPSKA POVJERENICA:

'O Pelješkom mostu se u Hrvatskoj više priča nego se radi'

11.03.2016 u 19:19

Bionic
Reading

Ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić sastao se u Bruxellesu s povjerenicom za regionalnu politiku Corinom Cretu, koja je upozorila - da će Hrvatska najvjerojatnije izgubiti dio novca iz Unijinih fondova na koji je imala pravo do kraja 2015. Savjetovala je da neke projekte prebacimo za sljedeće financijsko razdoblje u kojem je do 2020. Hrvatskoj na raspolaganju 10 milijardi eura, prenosti HRT

Osvrnula se i na projekt Pelješkog mosta upozorivši - da se u Hrvatskoj o njemu više govori nego što se uistinu radi na izradi dokumentacije.

'Od hrvatskih vlasti čekamo studiju izvodljivosti koja mora biti dobro napisana, i Komisija će je tada analizirati. Jasna mi je potreba da se hrvatski teritorij poveže, to je jedinstvena situacija u Europi. Mi to moramo analizirati s tehničke strane, a u političkom smislu smatram da Hrvatskoj trebamo pomoći', kazala je, kako prenosi HRT, Corina Cretu.

'Nadamo se krajem ljeta ili tijekom jeseni, imati raspisani natječaj za radove. Jedna od tema razgovora s povjerenicom je iznos sufinanciranja prilikom gradnje mosta. On može biti do 85 posto, ali dogovorit ćemo se s Komisijom koliko i što', izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Istodobno, ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković za radnog posjeta najjužnijoj i prometno izoliranoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najavio je da bi se krajem godine trebala nastaviti gradnja Pelješkog mosta. Rekao je kako će se projekt potkraj idućeg mjeseca prijaviti Europskoj komisiji, a u lipnju očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova. 'U sklopu Pelješkog mosta su i pristupne ceste te zaobilaznica Stona. Vrijednost investicije je 380 milijuna eura. Vrlo brzo donijet ćemo političku odluku kako ćemo to financirati, ako nam EK, a vjerujem da hoće - odobri taj projekt', kazao je Oleg Butković.