okrugli stol

O kockanju je ovisno jedan do dva posto populacije ili 40.000 građana

07.11.2023 u 16:55

Bionic
Reading

Oko 20 posto populacije kocka na mjesečnoj razini, 10 posto ima psihosocijalne probleme vezane uz kockanje, a u Hrvatskoj je 1 do 2 posto populacije ovisno o kockanju, što je oko 40.000 građana

Osim toga, na jednog kockara posljedice snosi još šest osoba iz njegove okoline, pa je riječ o 240 000 građana. Oko 10 posto srednjoškolaca ima probleme s kockanjem, a najviše je zastupljeno sportsko klađenje, podaci su to koje je na okruglom stolu „Zlo koje društvu čini kocka“ u Hrvatskom saboru iznio profesor s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Neven Ricijaš, koji se na Odsjeku za poremećaje u ponašanju bavi problemom ovisnosti o kockanju.

Okrugli stol organizirali su zastupnici Mosta Božo Petrov i Marin Miletić, a na njemu je bilo riječi o potrebi izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću koji regulira industriju igara na sreću u Hrvatskoj.

Ricijaš se složio da postoji velika potreba da se pravni okvir regulira, ali i naglasio da mehanizam zaštite kako bi se minimalizirala vjerojatnost razvoja problema i vjerojatnost razvoja ovisnosti o kockanju nije dostatna.

"Trenutno nam sva istraživanja u Hrvatskoj govore da imamo veliki broj ljudi koji imaju problema ovisnosti o kockanju. Veliki broj obitelji posljedično pati zbog tih problema i vrijeme je da se iz javnozdravstvene perspektive, uvažavajući struku, uvažavajući znanstvena istraživanja, bavimo nekim promjenama u tom regulatornom okviru", proučio je.

Psihijatar Davor Bodor s Klinike za psihijatriju Sv. Ivan je, iz iskustva voditelja dnevne bolnice koja zbrinjava ovisnike, rekao je da je problema jako puno i da se ne mogu svi riješiti odmah. No, kako je istaknuo, važno je zatražiti pomoć, osvijestiti problem, javiti se za liječenje, ali i pojačati mehanizam zaštite jer je kockanje u Hrvatskoj "jako agresivno i vrlo rašireno".

Božo Petrov (Most) je ocijenio da je stanje u kojem se danas nalazi hrvatska država i društvo glede kockanja katastrofalno, a mladi ispod 18 godina se kockaju i klade se, iako ne bi po zakonu smjeli ući u kladionicu.

„Hrvatska je po pitanju igara na sreću jedna od najliberalnijih država. I ne samo da je potpuno otvorila tržište, nego ga i potiče abnormalnom količinom reklama. Svaka ovisnost uništava osobu i ako omladina ima problem već do 15. godine života, kakav će ostatak života provesti?", upitao je.

"Svi šute i prave se da se ništa ne događa. I jasno je zašto: u ovoj industriji obrću se godišnji prihodi preko 100 milijardi eura. Ovim se dugoročno uništava društvo. Tko vam daje pravo na to? Isto kao i Italija, Poljska i druge države, treba u potpunosti zabraniti reklame igara na sreću te napraviti nacionalnu kampanju za podizanje svjesnosti oko ovog stvarno gorućeg problema“, poručio je Petrov.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'