REAKCIJE NA SMANJENJE PLAĆA

'Novost je to da premijer razmišlja'

19.02.2014 u 12:26

Bionic
Reading

'Ozbiljno razmišljamo o tome da državnim dužnosnicima smanjimo plaću za pet do 10 posto. Odluku ću donijeti ovih dana', tim je riječima premijer Zoran Milanović najavio moguće rezove i samome sebi. Međutim ta najava dolazi tjedan dana nakon što su zastupnici vladajuće koalicije u Saboru odbili gotovo isti prijedlog Hrvatskih laburista koji su zatražili da se državnim dužnosnicima smanji plaća za 21 posto. Tada su vladajući prijedlog laburista nazvali populizmom

'Čuli smo dvije novosti. Prva je novost to da premijer razmišlja. A drugo, očito je, ako kalkuliraju sa smanjenjem plaća od 5 do 10 posto, a odbili su naš prijedlog o 21 posto, da ne znaju brojati do 21, nego da im je 10 limit. To pokazuje i računica o vrijednosti auta koje su kupili. Imali su dosta velikih problema s matematikom zadnja dva dana', prokomentirao je Milanovićevu najavu predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Prijedlog laburista prije koji tjedan podržao je i HDSSB. 'Milanović bi se trebao zbrojiti i znati koji dan što govori i što radi da bismo znali kako naš premijer razmišlja, kako vodi Hrvatsku i kamo svi skupa idemo', kazao je HDSSB-ov Josip Salapić

Smatra da je dobro to da se državnim dužnosnicima smanje plaće jer svi trebaju barem solidarno sudjelovati u teškoj situaciji, pogotovo onoj u privatnom sektoru.

'Trebamo snimiti situaciju ne samo na državnoj razini - idemo i do lokalnih dužnosnika i čelnika, samo da zbrojimo koliko ima čelnika u općinama, gradovima i županijama, kolike su to plaće, koliko je to novca, koliko se automobila vozi, koliko novca tu država daje. Onda ćemo shvatiti da, ako želimo biti ozbiljni, trebamo ozbiljno krenuti u rješavanje krize i situacije u Hrvatskoj, a naša je procjena da je premijer totalno neozbiljan i da treba otići i raspisati nove izbore, jer ovako kako je krenulo, Hrvatsku nećemo spasiti, nego će biti sve gore i gore', kaže Salapić.

Da se državnim dužnosnicima treba smanjiti plaća, to nije uopće upitno za HDZ-ovu Martinu Dalić.

'Već dugo tražimo da se napravi sveobuhvatan, konzistentan i jasan plan rasta koji će jasno pokazati koje su to teške odluke koje treba donijeti, reforme koje treba napraviti i koje su to mjere koje treba poduzeti i raditi na njima da se potakne i gospodarski rast. U kontekstu svega toga mislim da pitanje plaća državnih dužnosnika uopće nije upitno. Međutim s ovakvom Vladom i ovakvim upravljanjem tu ne pomaže ni 10 ni 15 posto smanjene plaće jer mislim da Vlada zorno pokazuje da tako smanjene ili nesmanjene plaće baš nije u stanju zaraditi', rekla je Dalić.

Za HNS-ovog Jozu Radoša prijedlog Hrvatskih laburista je 'neozbiljan', no kada je u pitanju gotovo identična najava Vlade o smanjenju plaća državnih dužnosnika, onda je to logična ideja.

'Vlada se mora suočavati s krizom. Naravno da dužnosničke plaće imaju vrlo mali utjecaj u proračunu, ali je to neka poruka javnosti u vrijeme krize i općih mjera štednje. To je dosta logična ideja. To bi bilo već treće smanjenje, ali ako je takva situacija i ako se želi ići s mjerama štednje, onda je ta simbolika svakako dobro došla', kazao je Radoš.
316522,268447,257701,257659